אורי גרינפלד, פסגות >> שוק ההון האמריקאי לא מפחד גם מטילים צפון קוראנים 

זוכרים שבאוגוסט ה-VIX קפץ ל-16 כי טראמפ הבטיח אש ותימרות עשן? אז מסתבר שהשווקים כבר כל כך אדישים שלא רק שההבטחות של טראמפ לא מפחידות יותר אלא שגם טיל שני ששוגר מצפון קוריאה וחלף מעל יפן לא ממש מטריד. וגם סופות. וגם נתונים חלשים. וגם שני פיגועים באירופה.

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
אורי גרינפלדאורי גרינפלד

18/09/2017 אורי גרינפלד

זוכרים שבאוגוסט ה-VIX קפץ ל-16 כי טראמפ הבטיח אש ותימרות עשן? אז מסתבר שהשווקים כבר כל כך אדישים שלא רק שההבטחות של טראמפ לא מפחידות יותר אלא שגם טיל שני ששוגר מצפון קוריאה וחלף  מעל יפן לא ממש מטריד. וגם סופות. וגם נתונים חלשים. וגם שני פיגועים באירופה. מה כן מפחיד? זה שהאינפלציה עלתה קצת יותר מהצפי והפד עלול להעלות את הריבית מוקדם מהצפוי. אל דאגה, גם חשש זה הוסר מהר מאוד כשהתברר שהקפיצה באינפלציה היא בסך הכל תוצאה של מחיר הדלק שקפץ. אז הכל פנטסטי וניתן לצאת לחופשת ראש השנה בראש שקט, זאת כמובן בהנחה שהממ"ד מוכן.
 
 
נתונים חלשים בארה"ב בהשפעת הארווי ואירמה

מילים רבות כבר נכתבו בקשר להשפעות הסופות הארווי ואירמה על המשק האמריקאי ולכן לא נרחיב בנושא אלא רק נציין שלאחר שכל הערכות הנזק נעשות השורה התחתונה היא תמיד אותה השורה. מבחינה כלכלית, ההשפעה של פגעי מזג האוויר על המשק היא בסופו של דבר חיובית. בטווח הקצר ישנה כמובן פגיעה בכלכלה כאשר מקומות עבודה נסגרים, האזרחים נצורים בביתם (או מפונים) וההרס רב. עם זאת, בטווח הבינוני-ארוך ההוצאות הצרכניות רק נדחות למועד מאוחר יותר והנזק עצמו משוקם. יתרה מכך, בדרך כלל תהליך השיקום גם מנוצל לחידוש ושיפור התשתיות הישנות כך שפוטנציאל הצמיחה משתפר.

לכן, בכל הנוגע לנתונים הכלכליים שעתידים להתפרסם בארה"ב בשבועות הקרובים, כדאי לזכור שכמעט כל נתון מכיל בתוכו הרבה "רעשים" ושרק בעוד מספר חודשים נוכל לראות את המגמות באופן ברור. גם נתוני המקרו שפורסמו בשבוע האחרון ממחישים זאת באופן מלא.
  • המכירות הקמעונאיות ירדו באוגוסט ב-0.2% כאשר מצד אחד המכירות של תחנות הדלק עלו ב-2.5% בעקבות עליית מחירי הדלק ומצד שני מכירות הרכבים ירדו ב-1.6%. מדד הליבה של המכירות הקמעונאיות שמנטרל את מכירות הרכבים והדלק (וחומרי בניין) ירד גם הוא ב-0.2% אך יש לזכור כמובן שבמהלך השבוע האחרון של החודש כל אזור יוסטון רבתי היה נצור. בהסתכלות קדימה, מכיוון שכ-300,000 רכבים נפגעו במהלך שתי הסופות ומכיוון שנתוני שוק העבודה והסנטימנט הצרכני ממשיכים לתמוך בצריכה הפרטית אנו מעריכים שלקראת החורף נתוני המכירות הקמעונאיות ירשמו ריבאונד משמעותי.

  • הייצור התעשייתי ירד ב-0.9% באוגוסט אך גם פה עיקר הירידה נובעת באופן ישיר ממזג האוויר כאשר בסקטור התשתיות (חשמל גז מים וכו') נרשמה ירידה חדה של 5.5%. למי שתוהה כיצד סקטור הייצור ירד גם הוא (ב-0.3%) על אף שדו"ח התעסוקה הראה גיוס של 50 אלף משרות באוגוסט, התשובה היא פשוטה. הסקר שמשמש לדו"ח התעסוקה נערך בשבוע הראשון של החודש כאשר מזג האוויר היה עדיין חמים ונעים.

  • מדד המחירים לצרכן עלה באוגוסט ב-0.4%, זאת בהובלה של מחירי הדלק שזינקו ב-6.3%. מדד הליבה עלה ב-0.2% והותיר את אינפלציית הליבה השנתית על 1.7% אך החלק המעניין יותר הוא שהלחצים הדפלציוניים של החודשים האחרונים מראים סימנים של התפוגגות. מחירי המלונות שירדו בחודש שעבר בחדות עלו בחזרה באותה החדות בדיוק. מחירי הרכבים שרשמו ירידות חדות בחודשים הקודמים בשל עודף היצע נותרו פחות או יותר ללא שינוי (ייתכן שלהרס הרב של הסופות יש פה השפעה חזקה שכן היצע הרכבים קטן מן הסתם) ואפילו במחירי הסלולר נרשמת התמתנות במגמת ירידות המחירים. מדובר מן הסתם במגמות שהפד מאוד ישמח לראות ממשיכות בחודשים הקרובים.



הבריטים מתכוננים להעלות את הריבית


בעבר הלא רחוק מטבע חזק היה איתות לכלכלה חזקה והיווה מקור לגאווה. בעבר הלא רחוק אינפלציה היתה הדאגה המרכזית של בנקים מרכזיים. בעולם של היום כל מדינה מנסה להחליש את המטבע שלה ואינפלציה היא הפנטזיה הבלתי ממומשת של הבנקים המרכזיים. אם ככה, בעולם של היום בריטניה היא המנצחת הגדולה כאשר היחלשות הפאונד מאז הברקזיט תרמה לעלייה של האינפלציה לרמה של 2.9% והביאה את הבנק המרכזי לשקול ברצינות להעלות את הריבית בקרוב. בהודעת הריבית משבוע שעבר נאמר במפורש ששניים מחברי הועדה המוניטארית (מתוך תשעה) תמכו בהעלאת ריבית של 0.25 נ"א וכי רוב חברי הועדה מעריכים שבמידה והמגמות הנוכחיות יימשכו (ירידה באבטלה ועליה באינפלציה) תהיה הצדקה לצמצום של המדיניות המוניטארית. בעקבות כך החוזים העתידיים על ריבית ה-BOE קפצו ואלו מתמחרים הסתברות של 73% להעלאת ריבית כבר בדצמבר. באופן טבעי, גם הפאונד הגיב ורשם תיסוף של 3.0% בשני ימי המסחר האחרונים.
 



 
הבהרה

היום בבוקר התבשרנו על תוכנית חדשה של האוצר להוזלת מוצרי התינוקות והמשקפיים. אמנם הפרסומים בתקשורת הגיעו לאחר שכבר שלחנו את תחזיות האינפלציה המעודכנות בעקבות מדד אוגוסט שפורסם ביום שישי אבל אין מה לדאוג, התוכנית החדשה של האוצר לא משנה את התחזיות האלו.

  • משקל תת הסעיף "מוצרים ואביזרים לתינוק" במדד המחירים לצרכן עומד על 0.18%. המכס עומד על 12%-6% ולכן גם אם כל המוצרים בקטגוריה יוזלו ואפילו ללא הנחה שחלק מההוזלה תתגלגל ליבואנים, ההשפעה המקסימלית על המדד זניחה ומסתכמת ב-0.02%.

  • משקל תת הסעיף "משקפיים ומוצרי אופטיקה" במדד המחירים לצרכן עומד על 0.35%. המכס עומד על 12% ולכן גם אם כל המוצרים בקטגוריה יוזלו ואפילו ללא הנחה שחלק מההוזלה תתגלגל ליבואנים, ההשפעה המקסימלית על המדד זניחה ומסתכמת ב-0.04%.
 
חג שמח
 
 אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי  מערך מחקר ואסטרטגיה

Disclaimer
דוח זה הינו רכושה של פסגות בית השקעות בע"מ (להלן-"פסגות"), אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן ו/או פעולה, דפוס, צילום, הקלטה, העתקה את הדוח, ו/או כל חלק ממנו ללא קבלת אישור בכתב ומראש.   הדוח מבוסס על נתונים שהיו גלויים לציבור ושפורסמו על ידי פסגות ו/או החברות המוזכרות בדוח (להלן - "החברות") בתשקיפים, דוחות כספיים, הודעות לבורסות לניירות ערך, פרסומים בכלי התקשורת ובכל דרך אחרת ועל בסיס הענפים בהן פועלות החברות והנחות שנעשו על בסיס מידע, פרסומים ונתונים אלו.   המידע, הפרסומים והנתונים מהמקורות הנ"ל הונחו כנכונים ודוח זה המסתמך עליהם אינו מהווה אימות או אישור לנכונות נתונים אלו.  המידע המופיע בדוח זה  מעודכן למועד פרסומו לראשונה ואינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע זה או אחר, וכן אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות והפרטים המופיעים בו והדעות האמורות בו עשויות להשתנות ללא מתן הודעה נוספת. ניתוח זה משקף את הבנתנו ביום עריכת דוח זה.  מודגש כי אין פסגות ו/או עובדיה אחראים למהימנות המידע המפורט בדוח, לשלמותו, לדיוק הנתונים הכלולים בו או להשמטה, שגיאה או ליקוי אחר בדוח.  פסגות לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרמו משימוש בדוח זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע שבדוח זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.. אין לראות בדוח זה שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות והתאמה אישיים וספציפיים ללקוח תוך  התחשבות בנתוניו, צרכיו המיוחדים והאחרים, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם. אין להעביר דוח זה לצד ג' כלשהו. פסגות עוסק בשיווק השקעות ובשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולו זיקה למוצרים המנוהלים על ידו.
 

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.