אקסלנס >> הציבור יושב על הגדר אך ללא היצע דירות גדול יותר המחירים יתקשו להציג בטווח המעט ארוך יותר שינוי כיוון של ממש 

אינפלציה השנתית נותרה עדיין מתונה מאוד. מצד שני, העלייה שהתקבלה בסעיפי המדד הנוכחי הייתה רוחבית, ותאמה עבור רוב הסעיפים את העונתיות אותה הם נוהגים להציג בחודש אוגוסט, מה שבהחלט נותן תקווה שהמצב לא גרוע עד כדי כך

 

 

FacebookTwitter Whatsapp

19/09/2017 אביתר בן-דוד

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה ב-0.3%, בדומה לתחזית שלנו. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד הכללי ב-0.2%, זאת בהשוואה לירידה של 0.7% ב-12 החודשים שהסתיימו ביולי.

הסעיפים הבולטים במדד חודש יולי:

  • מדד מחירי מזון (ללא ירקות ופירות) עלה ב-0.2%.

  • מדד מחירי ירקות טריים עלה ב-5.4%.

  • מדד מחירי תרבות ובידור נותר ללא שינוי.

  • סעיף הדיור עלה ב-0.6%. מדד מחירי הדירות (לא במדד) עלה ב-0.4%.

  • מדד מחירי חינוך, תרבות ובידור עלה ב-1.0%.

  • סעיף דלק ושמנים לכלי רכב עלה ב-3.1%.

  • מדד מחירי הלבשה והנעלה ירד ב-3.6%. בניכוי השפעת העונתיות עלה המדד ב-0.4%.

  • מדד מחירי תקשורת ירד ב-2.4%.

  • מדד מחירי ריהוט וציוד לבית ירד ב-0.2%.
גם להחטאות יש גבול. כמו חלוץ שלאחר תקופה רעה חוזר להבקיע, כך גם מדד המחירים לצרכן, שהצליח סוף סוף להתאושש ולעלות, ועוד בהתאם לציפיות המוקדמות. אז נכון, האינפלציה השנתית נותרה עדיין מתונה מאוד. מצד שני, העלייה שהתקבלה בסעיפי המדד הנוכחי היתה רוחבית, ותאמה עבור רוב הסעיפים את העונתיות אותה הם נוהגים להציג בחודש אוגוסט, מה שבהחלט נותן תקווה שהמצב לא גרוע עד כדי כך (או לפחות לא גרוע כפי שעלה ממדדי יוני- יולי).

סעיף הדיור ממשיך לספק את הסחורה. עלה ב-0.6%, בהתאם לצפי וחשוב מכך, בפעם השלישית ברציפות בהתאם לעונתיות המאפיינת אותו. באוצר אמנם מדווחים על קיפאון בשוק הדיור זאת במקביל לקבלנים המדווחים על ירידה חדה בביקושים. מצד שני, נראה שעדיין אלו לא מגיעים אל המחירים, שממשיכים כאמור לעלות. סעיף השכירות, שרק לפני חודשיים הציג עלייה של 0.4% בלבד מתחילת השנה, מציג כיום כבר עלייה של 1.9%, בדומה לשיעור עלייתו בשנתיים הקודמות, וממשיך "להציל" את מדד המחירים כולו מלהציג שיעור שינוי נמוך בהרבה. קשה עדיין להצביע מתי, אם בכלל, ישנו מחירי השכירות את כיוונם, שכן כל עוד מחירי הדיור עצמם (שאינם במדד)  ממשיכים לעלות (עלו ב-0.4%) הלחץ הפסיכולוגי לירידת מחירי השכירות יישאר כנראה מתון אף הוא. בהמשך לדברים שציינו בעבר, אם באוצר רוצים להביא לשינוי כיוון של ממש בשוק הדיור המקומי, הם יהיו חייבים לדחוף במקביל לבנייה ענפה בהרבה מזו העולה מהנתונים כיום. הציבור אמנם יושב על הגדר, אך ללא היצע דירות גדול יותר המחירים יתקשו להציג בטווח המעט ארוך יותר שינוי כיוון של ממש.

אבל לא רק סעיף הדיור עלה. מדד חודש אוגוסט הושפע גם מגורמים תנודתיים כגון מחירי הדלק (עלו והוסיפו לשורה העליונה כ-0.1%) וסעיף הירקות והפירות, שלאחר חודשיים של ירידות, שינה כיוון, בייחוד בתמיכת מחירי הירקות הטריים שעלו בחדות. גם מחירי המזון הצליחו החודש שלא לאכזב, וקיזזו את הירידה אותה הציגו בחודש יולי. 

אין ספק שגם לכניסה לתקופת החופש הגדול היתה השפעה חיובית באוגוסט, דבר הבא לידי ביטוי בצורה בולטת בסעיף התרבות והבידור שעלה ב-1.8% ונתמך בעליות חדות במחירי ההארחה, הנופש והטיולים (12.1%), הקייטנות (3.6%) והמסיבות והאירועים (1.0%). 

אבל מדד חודש אוגוסט לא היה חף מהשפעות דפלציוניות. כך, המשיך סעיף הריהוט והציוד לבית לרדת (0.2%-) ועל אף העובדה שמדובר בירידה התואמת את עונתיות הסעיף, זו  מגיעה לאחר ירידות גם בחודשיים הקודמים. ככלל מהווה משקל הסעיף חלק קטן יחסית ממדד המחירים כולו, אך התנהגותו עשויה לבטא את המשך ההשפעה השלילית של חוזקו של השקל ושל התחרות המגיעה מהיבוא הגובר מחו"ל. מי שמציג תמונה דומה, הוא סעיף ההלבשה וההנעלה, שירד בפעם השלישית ברציפות גם הוא. אמנם בניכוי עונתיות הסעיף עלה קלות, אך עדיין קשה להתעלם מהמגמה השלילית אותה הוא מציג מזה תקופה ארוכה. ואם לא די באלה, גם העדכון למחירי סעיף התקשורת הצביע על ירידה חדה למדי (2.4%-), תוצאה הרומזת על כך שהתחרות הקשה בסקטור התקשורת ממשיכה ודוחפת את המחירים כלפי מטה.
 
אז בשורה התחתונה, קשה לומר שמדד חודש אוגוסט הביא איתו בשורה לשינוי כיוון של ממש במחירים. זה נכון שבהשוואה למדדי יוני- יולי שיעור עלייה של 0.3% בהחלט נראה לא רע. מצד שני, מלבד סעיף הדיור שממשיך להוות את העוגן החיובי לשורה העליונה, מהמדד עולה שהמשקולות על המחירים בהן חזינו במדדים הקודמים עדיין נותרו עמנו. 

מדד חודש ספטמבר צפוי לרדת ב- 0.2%  

לאחר הפסקה של חודשיים, הפחתות המחירים הממשלתיות חוזרות בחודש ספטמבר "להכות", והפעם בדמות ירידה במחירי הצהרונים. הפחתת המחירים היזומה צפויה להשיל כ-0.1% מהשורה העליונה. מי שעוד צפויה להשפיע לשלילה היא היציאה מתקופת החודש הגדול, המשפיעה בדרך כלל לשלילה על מחירי הטיסות והחופשות ברחבי הארץ. גם סעיף הדיור, שבשני המדדים האחרונים עלה במצטבר בכ-1.5%, צפוי בחודש ספטמבר להיוותר ללא שינוי ומכאן שלא לדחוף את השורה העליונה כלפי מעלה. מי שכן צפויים להשפיע בצורה חיובית הם מחירי הדלק בתחנות שעלו בתחילת החודש בכ-1.0% ויוסיפו לשורה העליונה כ-0.03%.

תחזית מדד חודשים אוגוסט - אוקטובר

17.09.2017

תחזית

הערות

ספטמבר

0.2%-

ירידה במחירי הצהרונים ובמחירי הטיסות לחו"ל והחופשות בארץ, עלייה במחירי הדלק

אוקטובר

0.2%

עלייה בסעיף המזון ובמחירי ההלבשה וההנעלה (תקופת החגים), עלייה במחירי הדלק?

נובמבר

0.2%-

ירידה במחירי הנופש בארץ והטיסות לחו"ל

*12 חודשים הבאים

0.5%

ספטמבר 17' –  אוגוסט  18'












* התחזית עשויה להשתנות במהירות והיא רגישה מאוד לשינויי הדולר ומחירי האנרגיה.

אביתר בן-דוד, אנליסט מאקרו במחלקת המחקר והאסטרטגיה של אקסלנס


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.