עפר קליין, הראל >> למרות החלשות השקל בחודש האחרון – הגורמים המאקרו כלכליים אינם תומכים בפיחות 

נתוני יצוא השירותים ממשיכים להפתיע לחיוב גם החודש | נתונים אלו, יחד עם המשך מכירת חברות ישראליות לזרים, תומכים בהגדלת העודף הבסיסי בחשבון השוטף ותומכים בשקל.

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
עפר קליין ,צילום: יונתן בלוםעפר קליין ,צילום: יונתן בלום

27/07/2017 עפר קליין

ישראל

  • יצוא השירותים ממשיך לצמוח, בהובלת שירותי ההי-טק והתיירות.

  • ירידה חדה במדד הייצור התעשייה ופדיון ענפי המשק במאי.

  • עלייה בסך המשכנתאות שנלקחו ביוני, אך נמוך משמעותית בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

  • בהשוואה לסקירה הקודמת, הציפיות לאינפלציה ירדו קלות, למרות הפיחות בשקל.
עוד בעולם

  • קרן המטבע הבינלאומית הותירה את תחזית הצמיחה לשנתיים הקרובות ללא שינוי. עדכון כלפי מטה בתחזית לארה"ב קוזז עם עדכון כלפי מעלה בתחזית לאירופה.

  • מדד מנהלי הרכש בגוש האירו בתחילת הרבעון השלישי הצביע על האטה במומנטום החיובי.

  • מחר הריבית בארה"ב צפויה להישאר ללא שינוי, הבנק ימתין עם רמזים לגבי ההעלאה הבאה נוכח הירידה באינפלציה.

  • נתוני שוק הדיור בארה"ב המשיכו להיות תנודתיים אך המגמה הכללית נותרה חיובית.

  • לאחר כשנה של עלייה רצופה, האינפלציה בבריטניה ירדה ביוני. הבנק יישאר ניטרלי בהחלטתו השבוע.

  • המדיניות המוניטרית המאוד מרחיבה ביפן נותרה ללא שינוי. תחזית הצמיחה עודכנה כלפי מעלה, ותחזית האינפלציה עודכנה כלפי מטה.
האינדיקאטורים לרבעון השני (במיוחד לחודש מאי) ממשיכים להיות מעורבים; נתוני יצוא השירותים ממשיכים להפתיע לחיוב גם החודש עם עלייה של 1 אחוז במאי (מנוכה עונתיות), וזאת לאחר עדכון כלפי מעלה של החודשיים הקודמים. ממוצע יצוא השירותים החודשי השנה (בניכוי חברות הזנק שנמכרו לחו"ל), גבוה ב-8 אחוזים בהשוואה לרמה הממוצעת אשתקד, בעיקר בשל גידול של 8 אחוזים ביצוא החודשי הממוצע של שירותי ההיי-טק, ו-11 אחוזים גידול ביצוא החודשי הממוצע של שירותי תיירות. נתונים אלו תומכים בהגדלת העודף הבסיסי בחשבון השוטף ובתמיכה בשקל.
 
מנגד, במאי נרשמה ירידה חדה של 3.6 אחוזים בייצור התעשייתי וירידה של 2.6 אחוזים במדד פדיון ענפי המשק, שניהם ירדו מתחת לרמה הממוצעת מתחילת השנה. 
 
הנתונים החלשים במאי מצטרפים גם לירידה במכירות ברשתות השיווק וברכישות בכרטיסי אשראי (לאחר שעלו באפריל) שממתנים את תחזית הצמיחה הצפויה לרבעון השני. 

על פי הפרוטוקולים של החלטת הריבית חברי הוועדה שבו והדגישו כי ההרחבה המוניטרית תיוותר על כנה כל עוד הדבר יידרש כדי לבסס את סביבת האינפלציה בתוך תחום היעד. אחד מחברי הוועדה חזר על עמדתו שבעת הזאת האינפלציה הנמוכה אינה משקפת חולשה בביקושים אלא מיטיבה עם הצרכנים ותורמת להפחתת המחירים שיזמה הממשלה להורדת יוקר המחיה. לפיכך, הסטייה מיעד האינפלציה אינה צריכה להיות הגורם הבלעדי לקביעת הריבית, וזו צריכה להיקבע בהתאם לצרכי המשק בראיה רחבה.

לגבי שוק הדיור חברי הוועדה ציינו שמגמת ההתקררות בפעילות נמשכת, התפתחות שמשתקפת בירידה המתמשכת בהיקף העסקאות בדירות ובירידה בהיקף המשכנתאות החדשות לצד התייצבות ואף ירידה קלה בריבית על המשכנתאות. הם הוסיפו כי מסתמנת התייצבות במחירי הדירות. חברי הועדה הסכימו כי העלייה המתמשכת בהיצע הדירות על ידי הממשלה תתמוך בהתייצבות המחירים ולאחר מכן לירידתם.

סך ההלוואות החדשות שניתנו לרכישת דירה במהלך יוני 2017 עמד על 4.9 מיליארד ₪, חודש שני ברציפות של עלייה, אך עדיין ירידה משמעותית כ-15 אחוזים בהשוואה לחודש המקביל אשתקד (ירידה דומה כאשר בוחנים את היקף המשכנתאות לפי מספר ימי העסקים בחודש). הרמה הנוכחית אמנם נמוכה בהשוואה לשיא של השנתיים הקודמות, אך היא עדיין גבוהה במבט היסטורי. 

בהשוואה לסקירה הקודמת, הציפיות לאינפלציה ירדו קלות, זאת למרות הפיחות בשקל שנחלש בכ-3 אחוזים מול סל המטבעות מתחילת החודש. 
 
קרן המטבע הבינלאומית הותירה את תחזית הצמיחה העולמית שלה ללא שינוי על 3.5 אחוזים השנה ו-3.6 אחוזים ב-2018 – גבוה מהצמיחה בשנתיים הקודמות. עדכון כלפי מטה בתחזית לארה"ב (2.1% ב-2018) עקב הצפי למדיניות פיסקאלית פחות מרחיבה של הממשל החדש, קוזזה עם עדכון כלפי מעלה של הצמיחה בגוש האירו (1.7% ב-2018) בעקבות נתונים טובים מהצפי בחודשים האחרונים. גם תחזית הצמיחה לסין עודכנה כלפי מעלה (6.4% ב-2018), בעקבות הצמיחה הטובה מהערכות המוקדמות וצפי להמשך מדיניות פיסקלית תומכת.

להערכת הקרן, הסיכונים לתחזית בטווח הקצר מאוזנים; מהצד החיובי יש אפשרות לצמיחה חזקה מהצפי באירופה, בעקבות הירידה בסיכונים הפוליטיים. מהצד השלילי, העלייה החדה במחיר הנכסים, התנודתיות הנמוכה ואי-הוודאות לגבי המדיניות העתידית מעלים את הסבירות לתיקון בשווקים הפיננסים – דבר שעלול לפגוע בביטחון החברות ומשקי הבית ובכך גם בצמיחה.

הבנק המרכזי בגוש האירו הותיר את מדיניותו ללא שינוי. בנאומו לאחר ההחלטה נגיד הבנק הדגיש שלמרות השיפור בנתונים הכלכליים, הבנק מוטרד בעיקר מרמת האינפלציה הנמוכה מהיעד (1.3% ביוני), ולכן עדיין עוד מוקדם להתחיל את הדיון בצמצום ההרחבה הכמותית כרגע, אך להערכתו הדיונים בנושא כנראה יתחילו בסתיו הקרוב. לאחר נאומו האירו המשיך להתחזק. כישלון מנהיגי המפלגה הרפובליקנית בארה"ב לבטל את תכנית הבריאות של הנשיא הקודם ולחוקק תכנית חדשה, תרמה גם היא להיחלשות הדולר בעולם ולירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות.

על פי האומדן הראשוני, מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ירד ל-55.8 נקודות ביולי, עם ירידה בענף התעשייה (56.9) ויציבות בענפי השירותים (55.4). אמנם הקריאה מצביעה על המשך התרחבות בפעילות הכלכלית, אך זו הרמה הנמוכה ביותר מזה חצי שנה. ירידה במדדי מנהלי הרכש בגרמניה (55.1) וצרפת (55.7) קוזזה חלקית עם שיפור בסנטימנט של שאר מדינות גוש האירו.
 
מחר הבנק המרכזי בארה"ב צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי. להערכתנו, נוכח ההתמתנות באינפלציה והנתונים המעורבים לאחרונה, הבנק לא ירמוז על מועד העלאת הריבית הבאה ותחילת צמצום מאזנו. אנו מאמינים שנתוני התעסוקה החיוביים והשיפור בקצב הצמיחה ברבעון השני (שיתפרסם ביום שישי) יגרמו לבנק כן להעלות את הריבית פעם נוספת עוד השנה (שתהיה גם לקראת סוף כהונתה של ג'נט יילן). יחד עם זאת, על רקע הנתונים האחרונים לגבי קצב האינפלציה – המשך תוואי הריבית העולה במהירות של הפד ב-2018 נראה כיום פחות סביר.

נתוני שוק הדיור בארה"ב המשיכו להיות תנודתיים, אך המגמה נותרה חיובית; התחלות ואישורי הבנייה ביוני עלו יותר מהצפי בכ-8 אחוזים. מנגד, מדד ביטחון הקבלנים ביולי ירד ל-64 נקודות. הנתון עדיין מצביע על סנטימנט מאוד חיובי של הקבלנים, אך הוא נמוך מרמות השיא של השנים האחרונות שנרשמה לפני כ-4 חודשים.
 



האינפלציה בבריטניה הייתה נמוכה מהצפי כאשר ירדה ל-2.6 אחוזים ביוני (אינפלציית הליבה ירדה ל-2.4%), זו ההתמתנות הראשונה באינפלציה לאחר כשנה של עלייה רצופה. ההתמתנות נבעה בעיקר מירידה במחירי התחבורה (בעיקר ירידה במחיר הדלק) - חודש רביעי ברציפות. התמתנות האינפלציה מפחיתה מהלחץ על הבנק המרכזי להעלות ריבית ותרמה להיחלשות הפאונד. בחמישי הקרוב תתפרסם החלטת הריבית בבריטניה, להערכתנו הבנק ימשיך לשמור על עמדה ניטרלית ויעדיף להמתין לנתוני הצמיחה לרבעון השני שיתפרסמו מחר (ועדכון תחזיותיו בחודש הבא).
 

הבנק המרכזי ביפן הותיר את מדיניותו ללא שינוי, זאת לאחר שלפני כשבועיים הרחיב את היקף הרכישות בעקבות העלייה המהירה בתשואות האג"ח. בנוסף הבנק פרסם את תחזיותיו המעודכנות; תחזית הצמיחה ל-2018 עודכנה כלפי מעלה ל-1.8 (מעל לממוצע החזאים). מנגד, תחזית האינפלציה עודכנה כלפי מטה – כך שהבנק צופה שהאינפלציה תגיע ליעד ה-2 אחוזים סביב הרבעון הראשון של 2019 (לעומת אמצע 2018 בתחזית הקודמת) – כלומר, ביפן עוד רחוקים מאוד מיציאה מהמדיניות המרחיבה.

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

Right
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי במזרחי-טפחות / צילום: יחצ

מזרחי טפחות: הנתונים לא תומכים בהורדת ריבית קרובה

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי מזרחי טפחות
15/04/2024
דיסקונט, קרדיט באדיבות קבוצת דיסקונט

בנק דיסקונט: זאת התחזית שלנו לריבית לסוף השנה ולשנה הבאה

נירה שמיר, כלכלנית ראשית, בנק דיסקונט
15/04/2024
Left

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.