איילון >> הנפט ממשיך לאבד מומנטום  

מחירי הנפט בשנת 2017 יסחרו בממוצע בטווח של 45 – 55 דולרים לחבית. אסקלציה גיאופוליטית עשויה לשנות את המציאות בשוק האנרגיה מקצה לקצה וההסתברות לעימותים משמעותיים גברה בחודשים האחרונים לאור ההתפתחויות הפוליטיות בעולם.

 

 

FacebookTwitter Whatsapp

14/06/2017 יניב פגוט


ישראל

  • אנו מעריכים כי מדד המחירים לצרכן לחודש מאי 2017 יעלה ב- 0.1%, עוד אנו מעריכים כי האינפלציה בשנת 2017 תסתכם ב- 0.7% בלבד והאינפלציה בשנה הקרובה תסכם ב- 0.5%. השקל החזק אשר להערכתנו צפוי להמשיך ולשמור על עוצמתו בצוותא עם מחירי הסחורות המרוסנים ושינויים מבניים במשק צפויים לשמר אינפלציה נמוכה  בשנים הקרובות. בנתונים אלו אנו ממשיכים להחזיק בהעדפה לאפיק השקלי (60%) בהשוואה לאפיק המדדי (40%).  

  • מדד אג"ח ממשלתי צמוד ירד מתחילת החודש ב- 0.28%, מדד אגרות חוב זה מציג עלייה של 0.82% מתחילת השנה ואילו מדד ממשלתי שקלי בריבית קבועה עלה מתחילת החודש בשיעור של 0.06% והוא מציג עלייה של 1.61% מתחילת השנה. נציין כי מח"מ מדד ממשלתי צמוד מדד הוא 8.37 שנים בעוד מח"מ ממשלתי שקלי הוא 5.33 שנים בלבד. ציפיות האינפלציה לטווחים הבינוניים של  5 שנים ו- 10 שנים ממשיכות להתכווץ והן נסחרות כעת ברמה של 1.11% ו- 1.37% בהתאמה. סביבת האינפלציה במשק תוסיף להיות נמוכה עוד תקופה ארוכה וההתחזקות הדרמטית של השקל  בצוותא עם מחירי הנפט הכבושים רק מחזקים אצלנו הערכה זו. 

  • מדד ת"א 125 מציג ירידה קלה של 0.5% מתחילת חודש יוני 2017 והוא רושם עלייה קלה של 0.5$ מתחילת השנה הנוכחית. המימוש במדד ת"א 90 אשר איבד החודש כ- 3.3% הוא אשר עומד מאחורי החולשה היחסית בביצועי מדד ת"א 125 החודש וזאת למרות העובדה שמדד ת"א 35 המקרטע מזה תקופה ארוכה דווקא עלה מתחילת החודש ב- 0.4% בהובלת מנית טבע החבוטה. מתחילת השנה מציג מדד ת"א 90 עליה חדה של 15.2% בהשוואה למדד ת"א 35 אשר מציג ירידה של 3.1% בפרק זמן זה. אנו ממליצים על חשיפה של 55% מתיק המניות לשוק המניות הישראלי. אנו סבורים כי יש להחזיק בחשיפה שמרנית של 70% מרכיב המניות על פי הרשאת מוצר ולקוח. סקטורים מועדפים: נדל"ן, רשתות מזון, ביגוד מקומי, בנקים, חיפושי נפט וגז. אנו סבורים כי יש להחזיק החזקת עוגן במדד ת"א 35 ולעבות אחזקה זו בבחירת מניות פרטנית מתוך מדד ת"א 90 על בסיס הסקטורים המועדפים.  

ארה"ב

  • בעוד שלושה ימים ב- 14/6/2017 יעלה הבנק המרכזי של ארה"ב את ריבית הבסיס ברבע אחוז לטווח של 1%- 1.25%. כל החלטה אחרת תהווה הפתעה עצומה עבור המשקיעים המתמחרים הסתברות של כמעט 100% להעלאת ריבית מיידית. העלאת הריבית השבוע תהא העלאת הריבית השנייה לשנת 2017 ועל פי החוזים על ריבית הפד קיימת הסתברות של 54% להעלאת ריבית נוספת עד להחלטת הריבית ב-13 לחודש דצמבר השנה.  נקודה חשובה אחריה יעקבו המשקיעים היא כיצד הפד מתכוון להתמודד עם סוגיית הקטנת הנכסים אותם הוא רכש ועדיין ממחזר מאז תום המשבר. איתותים ברורים על לוחות זמנים באשר להפסקת המחזור של החוב עשויה להוות חדשות רעות למשקיעים בשוק אגרות החוב ואולם  מנגד איננו מניחים כי מכירת אגרות חוב עומדת על סדר היום בעת הנוכחית. 

  • תשואות אגרות החוב לשנתיים של ממשלת ארה"ב טיפסו בשבוע שחלף לרמה של 1.35% הגבוהה ב- 15 נקודות בסיס מרמתן בתחילת שנת 2017. עליית התשואות בחלק הקצר של עקום התשואות הממשלתי מבטאת היטב את תוואי העלאת הריבית החד יחסי בעת הנוכחית ואולם היא אינה עולה בקנה אחד עם ציפיות העלאת הריבית בטווחים הארוכים אשר התמתנו בחדות בחודשים האחרונים ובאו לידי ביטוי בירידת תשואות חדה יחסית בחוב ממשלת ארה"ב לטווחים של 5 שנים ועשר שנים. חוב של ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים מסחר בסוף השבוע האחרון במחיר המשקף תשואה של 2.21% בהשוואה לתשואה של 2.45% ב- 31/12/2016 ואילו חוב של ממשלת ארה"ב נסחר בסוף השבוע האחרון במחיר שמשקף תשואה של 1.77% בהשוואה לתשואה של 1.93% ב- 31/12/2016. אנו סבורים כי כל עוד העמימות סביב התוכנית הפיסקאלית של טראמפ תשמר ולא ינקבו לוחות זמנים ברורים לתמריצים המתוכננים אזי תשואות החוב הארוכות ימשיכו להיסחר ברצועה צרה הנעה בין 2.1% ל- 2.5%. אנו מניחים כי במחצית השנייה של השנה תחול התקדמות מהותית בכל האמור בהפיכת היוזמות של טראמפ ממילים למעשים ולכך תהא השפעה שלילית על תמחור אגרות החוב ולפיכך ממליצים להמשיך ולנהוג בשמרנות בכל האמור בניהול סיכון המח"מ בתיק ההשקעות. 

  • מדד S&P 500  מציג מתחילת חודש יוני  2017 עליה מצרפית של 0.83% וזאת למרות מימוש קל של 0.3% בשבוע שעבר. מדד מניות זה מציג עלייה של 8.62% מתחילת שנת 2017. המומנטום יוצא הדופן במדד S&P 500 הוא בראש ובראשונה פועל יוצא של מומנטום יוצא דופן בצמיחת רווחי הפירמות. רווחי הפירמות במדד צפויים לצמוח בשיעור של 6.6% ברבעון השני של שנת 2017 בהמשך ישיר לצמיחה יוצאת דופן של 14% ברבעון הראשון של השנה.  9 סקטורים מתוך 11 סקטורים במדד חזויים להציג צמיחה רבעונית ברווח בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד כך שאין מדובר בסקטורים בודדים המושכים את עגלת הרווחיות. 

  • 9 מתוך 11 הסקטורים במדד מציגים ביצועים חיובית מתחילת שנת 2017. סקטור טכנולוגיה מציג עלייה של 18.5% מתחילת שנת 2017, סקטור הבריאות מציג עלייה של 12.2% מתחילת השנה. וסקטור מוצרי הצריכה המחזוריים מציג עליה של 10.85% מתחילת שנת 2017  מדובר בשלושת הסקטורים הבולטים לחיוב מתחילת השנה ואלו לשמחתנו בדיוק שלושת הסקטורים המועדפים עלינו. אנו מוסיפים להמליץ את סקטורים אלו במשקל יתר. 

  • סקטור הטכנולוגיה  הוא הסקטור  הבולט בביצועיו במדד S&P 500 מתחילת השנה לאחר עלייה מצטברת של 18.5% ואולם ביום המסחר האחרון של השבוע הוא הציג ירידות שערים יומיות חדות וחריגות ביחס לסקטורים אחרים של 2.7%. התלות בביצועי מגה מניות טכנולוגיות דוגמת אפל, גוגל, אמזון, מיקרוסופט וכו', בה הרחבנו בשבוע שעבר מגבירה את הפגיעות של המדדים הטכנולוגיים לתנודות יומיות חדות. אין ספק כי רמות המחירים הגבוהות שבו נסחרות רבות מן המניות המובילות בסקטור מייצרות סביבה נוחה למימוש רווחים חד. יש לומר כי משקלו של הסקטור במדד צמח ל- 23.1% והוא הסקטור בעל המשקל הגדול ביותר במדד בפער גדול ביחס לסקטור הבא אחריו אשר הינו סקטור הבריאות אשר הינו בעל משקל של 13.97%. במציאות זו התלות של ביצועי המדד בהמשך המומנטום החיובי בסקטור הטכנולוגיה הוא גדול ואולם בהשוואה לתלות של מדד הנאסד"ק ומדד נאסד"ק 100 לביצועי הסקטור הטכנולוגי המחזיקים בחשיפה של כ- 55% לסקטור זה, מדובר בחשיפה סקטוריאלית מתונה וסבירה. הסקטור נסחר במכפיל רווח עתידי של 19 הגבוה ממכפיל הרווח העתידי של השוק העומד ברמה של 17.7 ואולם הצמיחה ברווחי הסקטור היא מהירה. הסקטור צפוי להציג צמיחה רבעונית של 9.3% ברווחים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ואילו בסיכום שנת 2017 צפויים רווחי הסקטור לצמוח בשיעור של 10.3% בהשוואה לשנת 2016. נציין כי הצמיחה החדה ברווחי הסקטור ברבעון השני היא במידה רבה תוצאה של מספרי השוואה נוחים של חברת מיקרון אשר בנטרולם צפויים רווחי הסקטור להציג ברבעון השני של השנה צמיחה צנועה של 5%. המומנטום בצמיחת רווחי הסקטור צפוי לפי האנליסטים להמשך גם בשנת 2018 אז צפויים לצמוח רווחי הסקטור ב- 11.5% בהשוואה לרווחים החזויים השנה.  אנו סבורים כי מומנטום הצמיחה החזק ברווחי הסקטור מפצה על התמחור הגבוה יחסית של הסקטור ולפיכך מוסיפים להחזיק במשקל יתר בסקטור זה. 
אירופה

  • ההפתעה הפוליטית הכבירה באנגליה בסוף השבוע האחרון לא פגמה בביצועי המניות באירופה ואולם היא שבה והוכיחה כי חזאות פוליטית בעת הנוכחית היא מקצוע מאתגר וזאת בשל המוטיבציות  המגוונות מתמיד המניעות את הבוחרים. למרות שמיי הצליחה להקים ממשלה עם המפלגה האירית הקטנטנה קיימת הסתברות גבוהה להתפטרות של תרזה מיי בחודשים הקרובים על רקע ההימור הכושל שלה על בחירות מוקדמות. ההימור של מיי בדיעבד הביא לאובדן הרוב השמרני בפרלמנט וההגיון והניסיון מלמדים כי חברי מפלגתה ימררו את חייב בשל המפלה הפוליטית. להבנתנו, התפטרות של מיי ככל שתתרחש והחלפתה במחליף מתוך המפלגה השמרנית לא תטלטל את השווקים הפיננסים ואולם גם בחירות מוקדמות אשר יעלו את מפלגת הלייבור לשלטון אינם דרמטיים במונחים של שווקי ההון הגלובליים. מנגד הקצנה של השיח עם קברניטי האיחוד האירופאי על ההפרדות של אנגליה מן האיחוד האירופאי היא האיום הגדול ביותר מכיוונה של הפוליטיקה האנגלית על השווקים ואחר כך יש לעקוב. כך או אחרת נראה כי הדד – ליין שנקבע להפרדות אנגליה מן האיחוד האירופאי ב- 3/2019 הוא יומרני שכן זמן רב חלף מאז הפעלת סעיף 50 לאמנת ליסבון מבלי שחלה התקדמות מעשית וכעת מצויה הממשלה האנגלית סיטואציה שברירית של סחיטות ולחיצות מבית. 

  • הניצחון של מקרון בסיבוב הבחירות השני לנשיאות בצרפת  ב- 7/5/2017 היה אמנם צפוי ואולם הוא הקטין במידה רבה את הסיכון הפוליטי בטווח הקצר  באירופה. האירוע המכשול הפוליטי המהותי הבא יהיו הבחירות בגרמניה ב- 24/9/2017, אז צריך לקוות כי מרקל תזכה בכהונה נוספת ותכניס את השד הפוליטי באירופה עמוק לבקבוק. במצב עולם בו הסיכון הפוליטי באירופה יורד מדרגה ניתן יהיה להתמקד בשיפור הכלכלי בגוש האירו. 

  • הבנק המרכזי של אירופה פרסם ביום חמישי האחרון תחזיות מאקרו כלכליות עדכניות. בבנק המרכזי של אירופה מעריכים כעת כי כלכלת גוש האירו תצמח השנה בשיעור של 1.9% בהשוואה לצמיחה שנתית של 1.7% אשתקד. בבנק המרכזי מעריכים כי קצב הצמיחה הנוכחי ישמר בקירוב בשנים 2018 ו- 2019 ויעמוד ברמה של 1.8% ו- 1.7% בקרוב. מנועי הצמיחה הכלכלי באירופה היא צמיחת הצריכה הפרטית לצד התאוששות בהשקעות ותרומה קלה של גידול בהוצאות הממשלה לאחר שנות הצנע ומנגד הייצוא נטו אינו צפוי לתרום לצמיחה על רקע גידול מהיר ביבוא. האינפלציה בגוש האירו צפויה להסתכם בשנת 2017 ברמה של 1.5% בהשוואה לאינפלציה שנתית של 0.2% אשתקד, האינפלציה צפויה לדעוך במעט לרמה של 1.3% בשנת 2018. בנטרול רכיב האנרגיה התנודתי צפויה האינפלציה השנה להסתכם ב- 1.2% ולטפס לרמה של 1.4% בשנה הבאה לאחר שאשתקד הסתכמה ב- 0.9% בלבד. יחס החוב תוצר של גוש האירו צפוי להמשיך ולהציג מגמת שיפור. יחס זה צפוי לרדת השנה לרמה של 87.9% תוצר בהשוואה ל- 89.2% אשתקד. בשנים 2018 ו- 2019 צפןי יחס חוב תוצר להמשיך ולרדת לרמה של 86.4% ו- 84.7% בהתאמה וזאת אודות לגירעון שנתי חזוי צנוע של 1.3% תוצר ו- 1.2% בהתאמה וצמיחה מהירה יחסית. העודף בחשבון השוטף של מדינות גוש האירו צפוי להתייצב ברמה של 2.8% תוצר השנה ובשנה הבאה וזאת לאחר שאשתקד נרשם עודף שנתי בשיעור של 3.4% תוצר.
  • אנו סבורים כי השקעה של 15% מרכיב המניות בשוק המניות האירופאי עליה אנו ממליצים מבטאת בצורה טובה את ההזדמנויות בשוק מניות זה לצד הסיכונים הכרוכים בהשקעה זו. ראוי לבצע באמצעות חשיפה למדד יורוסטוקס 600  NTRמנוטרל מטבע ובאמצעות השקעה בתעודת הסל מבית WISDOMTREE המשקיעה במניות אירופה ומנטרלת חשיפה לאירו אל מול הדולר (לא אל מול השקל) אשר סימולה הוא  HEDJ
תרשמו ביומן - השבוע שבו מניות הטכנולוגיה הגדולות והקונצרני בישראל ירדו 

ישראל 

  • מדד המחירים לחודש  מאי 2017 יפורסם ביום חמישי הקרוב, המדד צפוי לעלות בשיעור מתון של 0.1%. נזכיר כי צמד  מדדי המחירים האחרונים לחודשים מרץ ואפריל 2017 הפתיעו פעם כלפי מעלה (מרץ 2017) ופעם כלפי מטה (אפריל  2017) ולפיכך לשיטתנו אין ליחס משקל רב לנתון אינפלציוני בודד. 

  • רכיב הדיור במדד עלה מתחילת השנה בשיעור מצטבר של 0.5%, זאת בהשוואה לעלייה שנתית מצרפית ברכיב זה אשתקד בשיעור של 1.4% ועלייה שנתית מצטברת של 2.2% בשנת 2015 ברכיב זה. נציין 2007- 2015 עלה רכיב הדיור בממוצע בשיעור של 4.5% ולפיכך קצב עליית מחירי שכר הדירה הנוכחי מבטא האטה מהותית ולהערכתנו האטה זו צפויה להמשך ולתרום לסביבת אינפלציה נמוכה במשק. נציין כי ההסתברות הגדלה לביטול חוק מיסוי דירה שלישית לא צפויה להערכתנו לשנות את תוואי המחירים בשוק שכר הדירה ואולם היה ובכל זאת תהא לכך השפעה מדובר יהיה בהשפעה ממתנת נוספת על מחירי שכר הדירה. 

  • מתחילת שנת 2017 עלה רכיב מחירים  רכיב המזון ללא ירקות בשיעור מצטבר של 0.9% ואולם בסביבת חג הפסח לא נרשמה עליית מחירים. אנו מעריכים כי רכיב המזון במדד יסכם את שנת 2017 בעלייה שנתית של 1%- 1.5% וכי לא צפויה האצה בקצב עליית מחירי המזון בישראל בעתיד הנראה לעין. השילוב של תחרות עזה בזירת הדסקאונט, מטבע ישראלי חזק, מחירי סחורות ממותנים, מותג פרטי צומח, הקטנת מכסים ומעורבות ממשלתית (דוגמא חיה: מחשבה לפקח על מחירי מזון לתינוקות) על מנת להקל על יוקר המחייה הינם כוחות משמעותיים התומכים בסביבת מחירי מזון מרוסנת. לחצי המחירים המהותיים בזירת המזון מתקיימים כיום בעיקר במרכזי הערים עקב תחרות נמוכה. 

  • רכיב מחירים רכיב ההלבשה במדד המחירים לצרכן ירד מתחיל השנה ב- 8.3% במצטבר בהשוואה לירידה מצטברת של 6.3% בתקופה המקבילה אשתקד. התחזקות השקל, בצוותא עם התחרות העזה בתחום והשפעות הסחר האלקטרוני על הענף צפויים לתמוך בסביבת מחירים נמוכה בענף 

  • השורה התחתונה- אנו מעריכים כי מדד המחירים לצרכן לחודש מאי 2017 יעלה ב- 0.1%, עוד אנו מעריכים כי האינפלציה בשנת 2017 תסתכם ב- 0.7% בלבד והאינפלציה בשנה הקרובה תסכם ב- 0.5%. השקל החזק אשר להערכתנו צפוי להמשיך ולשמור על עוצמתו בצוותא עם מחירי הסחורות המרוסנים ושינויים מבניים במשק צפויים לשמר אינפלציה נמוכה  בשנים הקרובות. בנתונים אלו אנו ממשיכים להחזיק בהעדפה לאפיק השקלי (60%) בהשוואה לאפיק המדדי (40%).  

ביצועי הסקטורים במדד ה- S&P500
 
  • סקטור האנרגיה במדד S&P 500 צפוי להציג צמיחה של כ- 400% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ולתרום באופן ניכר לשימור המומנטום החיובי של צמיחת רווחי הפירמות במדד S&P 500. רווחי הסקטור צפויים להסתכם ב- 7.7 מיליארד דולר בהשוואה לרווח רבעוני של 1.9% מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. בנטרול הצמיחה החריגה ברווחי סקטור האנרגיה צפויים רווחי החברות במדד להציג צמיחה רבעונית של 3.7% בלבד ברבעון השני של שנת 2017. 

  • סקטור הטכנולוגיה  הוא הסקטור  הבולט בביצועיו במדד S&P 500 מתחילת השנה לאחר עלייה מצטברת של 18.5% ואולם ביום המסחר האחרון של השבוע הוא הציג ירידות שערים יומיות חדות וחריגות ביחס לסקטורים אחרים של 2.7%. התלות בביצועי מגה מניות טכנולוגיות דוגמת אפל, גוגל, אמזון, מיקרוסופט וכו', בה הרחבנו בשבוע שעבר מגבירה את הפגיעות של המדדים הטכנולוגיים לתנודות יומיות חדות. אין ספק כי רמות המחירים הגבוהות שבו נסחרות רבות מן המניות המובילות בסקטור מייצרות סביבה נוחה למימוש רווחים חד. יש לומר כי משקלו של הסקטור במדד צמח ל- 23.1% והוא הסקטור בעל המשקל הגדול ביותר במדד בפער גדול ביחס לסקטור הבא אחריו אשר הינו סקטור הבריאות אשר הינו בעל משקל של 13.97%. במציאות זו התלות של ביצועי המדד בהמשך המומנטום החיובי בסקטור הטכנולוגיה הוא גדול ואולם בהשוואה לתלות של מדד הנאסד"ק ומדד נאסד"ק 100 לביצועי הסקטור הטכנולוגי המחזיקים בחשיפה של כ- 55% לסקטור זה, מדובר בחשיפה סקטוריאלית מתונה וסבירה. הסקטור נסחר במכפיל רווח עתידי של 19 הגבוה ממכפיל הרווח העתידי של השוק העומד ברמה של 17.7 ואולם הצמיחה ברווחי הסקטור היא מהירה. הסקטור צפוי להציג צמיחה רבעונית של 9.3% ברווחים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ואילו בסיכום שנת 2017 צפויים רווחי הסקטור לצמוח בשיעור של 10.3% בהשוואה לשנת 2016. נציין כי הצמיחה החדה ברווחי הסקטור ברבעון השני היא במידה רבה תוצאה של מספרי השוואה נוחים של חברת מיקרון אשר בנטרולם צפויים רווחי הסקטור להציג ברבעון השני של השנה צמיחה צנועה של 5%. המומנטום בצמיחת רווחי הסקטור צפוי לפי האנליסטים להמשך גם בשנת 2018 אז צפויים לצמוח רווחי הסקטור ב- 11.5% בהשוואה לרווחים החזויים השנה.  אנו סבורים כי מומנטום הצמיחה החזק ברווחי הסקטור מפצה על התמחור הגבוה יחסית של הסקטור ולפיכך מוסיפים להחזיק במשקל יתר בסקטור זה. 

  • משקיעים רבים בשוק המניות של ארה"ב משקיעים חלק לא מבוטל מן החשיפה המנייתית במדד ראסל 2000 במטרה ליהנות מביצועי החברות האמריקניות בעלות שווי שוק קטן. מדד ראסל 2000 עלה מתחילת חודש יוני 2017 ב- 2.57% והוא מציג עליה צנועה של 3.56% מתחילת השנה לאחר שאשתקד כיכב ועלה ב- 19.5% והציג תשואת יתר של כ- 9% בקרוב ביחס למדד ה- S&P 500. אנו לא סבורים כי בתיק בעל חשיפות נמוכות למניות יש מקום להחזקה במדד מניות זה שכן איננו מזהים אטרקטיביות יתר ביחס לאלטרנטיבות האחרות שהזכרנו. 

  • סקטור האנרגיה  מציג ירידה של 12.2% מתחילת השנה וסקטור שירותי התקשורת מציג ירידה של 9.44%. נציין כי משקלם המצרפי של סקטור האנרגיה (5.9%) וסקטור התקשורת (2.2%) במדד הוא ה-S&P 500  הוא קטן ועומד על כ- 8.1% בלבד ולפיכך הנזק מביצועי החסר שלהם לביצועי השוק מתון. 

  • סקטור הפיננסים המריא בשלהי שנת 2016 על רקע תוכנית טראמפ ואולם ההתלהבות ממנו הצטננה בחודשים הראשונים של שנת 2017 וזאת על  רקע הירידה בתשואות בשוק אגרות החוב ומחשש שההקלות הרגולטוריות בהם דובר עם היבחרו של טראמפ לנשיאות לא יתממשו. בשבוע המסחר האחרון חזרה הרוח למפרשי הסקטור והוא הציג עלייה מצרפית של כ- 3.5% והוא מוביל את ביצועי הסקטורים בפרק זמן זה ואולם לא ניתן להסיק האם מדובר בחידוש המגמה החיובית או תגובה נקודתית לעליית הריבית הקרבה בארה"ב. נציין כי הסקטור משלב תמהיל יוצא דופן של מחירים נוחים וצמיחה. רווחי הסקטור הציגו צמיחה ברווח הרבעוני ברבעון הראשון של השנה של כ- 19.9%, ואילו הצמיחה החזויה ברווח הסקטוריאלי צפויה להמשך בעתיד הנראה לעין ולהסתכם ב- 7.5% ברבעון השני של שנת 2017  וב- 11.8% בשנת 2017. התמחור של הסקטור נותר אטרקטיבי במיוחד ביחס לסקטורים האחרים במדד שכן הסקטור נסחר במכפיל רווח עתידי של 13.5 בלבד בעוד מכפיל הרווח העתידי של מדד ה- S&P 500 הוא 17.7 ואולם ראלי מחודש בסקטור זה יבשיל רק במידה והתוכניות הכלכליות של טראמפ יאושרו. 

  • בראייה סקטוריאלית לשנת 2017  הרי על פי תחזיות האנליסטים צפויים כל הסקטורים במדד מלבד סקטור ה-  UTILITIES  (0.4%-) וסקטור התקשורת (1.2%-) צפויים להציג צמיחה שנתית ברווח. 

  • מכפיל הרווח  העתידי על בסיס רווחי החברות החזויים ב- 12 החודשים הקרובים במדד ה- S&P 500  הוא 17.7, מדובר במכפיל רווח עתידי הגבוה בכ- 15% ממכפיל הרווח הממוצע בחמש השנים האחרונות ובכ- 20% ממכפיל הרווח הממוצע בעשור האחרון. מכפיל הרווח העתידי הנוכחי הוא הגבוה ביותר שנרשם מאז שנת 2004. מכפיל הרווח העתידי בתחילת שנת 2017 היה 16.9 ואילו כיום הוא כאמור 17.7.  הסיבה המרכזית למוכנות של המשקיעים לשלם מחיר גבוה עבור המניות היא הערכה כי הצמיחה ברווח המצרפי בשנים הקרובות תהא מהירה מאוד ותעמוד ברמה שנתית של 10% הן בשנת 2017 והן בשנת 2018. הבסיס לאופטימיות זו היא צפי כי הרחבות פיסקאליות בארה"ב יביאו עימן האצה בצמיחה שתגדיל את רווחי הפירמות. הקטנת מס חברות צפויה אף היא להגדיל את השווי הכלכלי של הפירמות. הציפייה להקטנה חדה במס החברות מסבירה אף היא את התמחור היקר של מדד מניות ביחס לעבר. עוד נציין כי ירידת התשואות בשוק החוב משמרת את האטרקטיביות היחסית של שוק המניות בעולם ההשקעות.  

השורה התחתונה שלנו בכל האמור בשוק המניות של ארה"ב:
  • חשיפה של 25% מתיק המניות הגלובלי לשוק המניות בארה"ב באמצעות חשיפה למדד ה- S&P 500 ומדד הנאסד"ק. סקטורים מומלצים: טכנולוגיה, בריאות, צריכה מחזורית. 
הנפט ממשיך לאבד מומנטום 

  • מחירה של חבית נפט מסוג ברנט ירד בשבוע האחרון בשיעור מצטבר של 3.54% בהמשך לירידה שבועית של 4.98% שבוע קודם לכן. מחיר חבית נפט מסוג ברנט חתם את השבוע ברמה של  48.2 דולרים. צריך לזכור כי הדולר האמריקני נחלש באופן חד לאחרונה ולפיכך במונחי מטבעות הסחר החלשות הנפט בעלת תרומה ניכרת לירידה באינפלציה החזויה בטווח הקצר. מחירה של חבית נפט מסוג ברנט נמוך ב- 15.3% מרמתה בתחילת שנת 2017. ההחלטה של  מדינות OPEC להאריך את הקטנת התפוקה היומית בהיקף של 1.8 מיליון חביות בתשעה חודשים נוספים עד לחודש מרת 2018 לא הפתיעה את המשקיעים ויש שהתאכזבו מכך שהפחתת התפוקה היומית לא הייתה חדה יותר ומנגד ניכר גידול מתמיד בהיצע של לוב וניגריה אשר תפוקתן נפגעה בעבר כפועל יוצא מאירועים גיאופוליטיים וכעת הן שבות לייצור בתפוקות גבוהות. נאמר כי קיטון בתפוקת OPEC מתפרש על ידי שחקנים אחרים ובראשם תעשיית האנרגיה בארה"ב כהזדמנות להגדלת נתח שוק. מספרם של אסדות הנפט והגז גדל בהתמדה מזה 19 שבועות ברצף והוא מטיב לבטא את השיפור בסביבה העסקית שרואים בפניהם חברות האנרגיה. תעשיית האנרגיה של ארה"ב הגדילה בשנה האחרונה את תפוקת הנפט שלה בכ- 10% לרמה יומית של 9.3 מיליון חביות, מדובר על היקפי ייצור המתקרבים לאלו של ערב הסעודית ורוסיה. השאיפה של השחקנים המרכזיים בענף כי ההאצה בצמיחה הכלכלית הגלובלית בעתיד הנראה לעין תאיץ את הביקושים לנפט ותתמוך בעליית מחירים. עונת הטיולים בארה"ב אשר תפתח השבוע והעובדה שמספר הרכבים בארה"ב בשיאה צפויים לתמוך בביקושים לנפט. אנו ממשיכים להחזיק בעמדה לפיה מחירי הנפט בשנת 2017  יסחרו בממוצע בטווח של 45 – 55 דולרים לחבית. אסקלציה גיאופוליטית עשויה לשנות את המציאות בשוק האנרגיה מקצה לקצה וההסתברות לעימותים משמעותיים גברה בחודשים האחרונים לאור ההתפתחויות הפוליטיות בעולם.

כלכלת אירופה:

  • ההפתעה הפוליטית הכבירה באנגליה בסוף השבוע האחרון לא פגמה בביצועי המניות באירופה ואולם היא שבה והוכיחה כי חזאות פוליטית בעת הנוכחית היא מקצוע מאתגר וזאת בשל המוטיבציות  המגוונות מתמיד המניעות את הבוחרים. למרות שמיי הצליחה להקים ממשלה עם המפלגה האירית הקטנטנה קיימת הסתברות גבוהה להתפטרות של תרזה מיי בחודשים הקרובים על רקע ההימור הכושל שלה על בחירות מוקדמות. ההימור של מיי בדיעבד הביא לאובדן הרוב השמרני בפרלמנט וההגיון והניסיון מלמדים כי חברי מפלגתה ימררו את חייב בשל המפלה הפוליטית. להבנתנו, התפטרות של מיי ככל שתתרחש והחלפתה במחליף מתוך המפלגה השמרנית לא תטלטל את השווקים הפיננסים ואולם גם בחירות מוקדמות אשר יעלו את מפלגת הלייבור לשלטון אינם דרמטיים במונחים של שווקי ההון הגלובליים. מנגד הקצנה של השיח עם קברניטי האיחוד האירופאי על ההפרדות של אנגליה מן האיחוד האירופאי היא האיום הגדול ביותר מכיוונה של הפוליטיקה האנגלית על השווקים ואחר כך יש לעקוב. כך או אחרת נראה כי הדד – ליין שנקבע להפרדות אנגליה מן האיחוד האירופאי ב- 3/2019 הוא יומרני שכן זמן רב חלף מאז הפעלת סעיף 50 לאמנת ליסבון מבלי שחלה התקדמות מעשית וכעת מצויה הממשלה האנגלית סיטואציה שברירית של סחיטות ולחיצות מבית. 

  • הניצחון של מקרון בסיבוב הבחירות השני לנשיאות בצרפת  ב- 7/5/2017 היה אמנם צפוי ואולם הוא הקטין במידה רבה את הסיכון הפוליטי בטווח הקצר  באירופה האירוע המכשול הפוליטי המהותי הבא יהיו הבחירות בגרמניה ב- 24/9/2017, אז צריך לקוות כי מרקל תזכה בכהונה נוספת ותכניס את השד הפוליטי באירופה עמוק לבקבוק. במצב עולם בו הסיכון הפוליטי באירופה יורד מדרגה ניתן יהיה להתמקד בשיפור הכלכלי בגוש האירו. 

  • הבנק המרכזי של אירופה פרסם ביום חמישי האחרון תחזיות מאקרו כלכליות עדכניות. בבנק המרכזי של אירופה מעריכים כעת כי כלכלת גוש האירו תצמח השנה בשיעור של 1.9% בהשוואה לצמיחה שנתית של 1.7% אשתקד. בבנק המרכזי מעריכים כי קצב הצמיחה הנוכחי ישמר בקירוב בשנים 2018 ו- 2019 ויעמוד ברמה של 1.8% ו- 1.7% בקרוב. מנועי הצמיחה הכלכלי באירופה היא צמיחת הצריכה הפרטית לצד התאוששות בהשקעות ותרומה קלה של גידול בהוצאות הממשלה לאחר שנות הצנע ומנגד הייצוא נטו אינו צפוי לתרום לצמיחה על רקע גידול מהיר ביבוא. האינפלציה בגוש האירו צפויה להסתכם בשנת 2017 ברמה של 1.5% בהשוואה לאינפלציה שנתית של 0.2% אשתקד, האינפלציה צפויה לדעוך במעט לרמה של 1.3% בשנת 2018. בנטרול רכיב האנרגיה התנודתי צפויה האינפלציה השנה להסתכם ב- 1.2% ולטפס לרמה של 1.4% בשנה הבאה לאחר שאשתקד הסתכמה ב- 0.9% בלבד. יחס החוב תוצר של גוש האירו צפוי להמשיך ולהציג מגמת שיפור. יחס זה צפוי לרדת השנה לרמה של 87.9% תוצר בהשוואה ל- 89.2% אשתקד. בשנים 2018 ו- 2019 צפןי יחס חוב תוצר להמשיך ולרדת לרמה של 86.4% ו- 84.7% בהתאמה וזאת אודות לגירעון שנתי חזוי צנוע של 1.3% תוצר ו- 1.2% בהתאמה וצמיחה מהירה יחסית. העודף בחשבון השוטף של מדינות גוש האירו צפוי להתייצב ברמה של 2.8% תוצר השנה ובשנה הבאה וזאת לאחר שאשתקד נרשם עודף שנתי בשיעור של 3.4% תוצר. 

  • מדד הדאקס מציג בחודש יוני 2017 עלייה של 1.59% ואילו מתחילת השנה הוסיף מדד המניות הגרמני 11.62%, מדד הדאקס עלה בשנה האחרונה ב- 27%. מדד ה- CAC 40 הוסיף החודש 0.3% ואף הוא מציג עלייה של 9% מתחילת השנה, מדד ה- CAC40 עלה בשנה האחרונה ב- 20.4%. מדד פוטסי אנגליה עלה מתחילת החודש ב- 0.1% ואילו מתחילת השנה עלה מדד מניות זה ב- 5.38%, מדד מניות זה עלה בשנה האחרונה ב- 20.8%. מדד היורוסטוקס 600 NTR עלה החודש ב- 1.45% והוא מציג עליה של 10.06% מתחילת השנה. מדד מניות זה מציג עלייה מצרפית של 17.57% בשנה האחרונה בהשוואה לעלייה של 15.86% במדד ה- S&P 500 המצוי כמעט בכל תיק השקעות מנייתי בהיקפים עצומים. בשנתיים האחרונות עלה מדד המניות המוביל של ארה"ב ב- 14.95% ואילו מדד יורוסטוקס 600 NTR עלה ב- 17.57% בראייה קדימה אנו בהחלט סבורים כי יש מקום להמשיך ולגוון את תיק המניות במניות אירופאיות בנטרול החשיפה המטבעית. עוד נציין כי תעודת הסל HEDJ אותה אנו מלווים תקופה ארוכה ומציעים להחזיק בה כחלק מן ההחזקה במניות אירופאיות עלתה מתחילת השנה בכ- 13.1%. 

  • מכפיל הרווח העתידי של מדד היורוסטוקס 600 הוא 18.9 והוא גבוה ממקבילו האמריקני העומד על 17.3. ציפיות הצמיחה ברווח הרבעוני הם אופטימיות ועומדות על: 14.4% ברבעון ראשון 2017 ובנטרול סקטור האנרגיה בשיעור של 8.8%. הכנסות החברות במדד צפויות לחתום את הרבעון הראשון של השנה עם צמיחה של 9.8% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ואילו הנטרול צמיחת ההכנסות של סקטור האנרגיה צפויה הצמיחה בהכנסות להסתכם ב- 4.9%. 

  • הצמיחה ברווחים של הפירמות המדד היורוסטוקס 600 צפויה להמשך ברבעונים הבאים. ברבעון 2 2017 צפוי הרווח המצרפי הרבעוני לצמוח ב- 11% ואילו ברבעון 3 2017 צפוי הרווח הרבעוני לצמוח ב- 12%. ברבעון הרביעי של שנת 2017 צפוי הרווח הרבעוני לצמוח ב- 28%. בסיכום שנתי חזוי הרווח השנתי של החברות במדד לצמוח בכ- 19.5% ולתמוך בתמחור הנדיב.  סקטור האנרגיה צפוי להוביל את הצמיחה בסקטורים השונים עם צמיחה חזויה של 53.4% ברווחים, סקטור הפיננסים צפוי להציג צמיחה שנתית של 35% ברווחים ואילו סקטור מוצרי צריכה בסיסיים וסקטור צריכה מחזורית צפויים להציג כל אחד צמיחה שנתית של 19% בקרוב ואילו סקטור צריכה בסיסית צפוי להציג צמיחה שנתית של 11% ברווח ביחס לשנת 2016. סקטור הטכנולוגיה, סקטור התעשייה וסקטור הבריאות במדד מניות זה צפויים להציג צמיחה שנתית ברווח של 8.7%, 7.6%  ו- 3.6% בהתאמה.  סקטור התקשורת וסקטור ה- UTILITIES צפויים לחתום את שנת 2017 בצמיחה של 3% ו- 0% בהתאמה. 
  • להערכתנו תמשך זרימת הכספים המחודשת לשוק המניות האירופאי  אשר תתמוך בביצועיו. כלכלת גוש האירו מצויה במגמת התאוששות ותוצאות הבחירות בהולנד בצוותא עם תוצאות הבחירות בצרפת מגבירות את תחושת היציבות הפוליטית בגוש האירו ומושכות משקיעים גלובליים לגוון את תיק המניות שלהם. היה והיציבות הפוליטית באירופה תשמר אזי התאוששות כלכלית בגוש האירו, תמריצים מוניטאריים, תשואות חוב ממשלתי שליליות ותשואת דיבידנד גבוהה תומכות בשוק המניות האירופאי. אנו שומרים על המלצה  לחשיפה מנוטרלת מטבע של 15% מתיק המניות בחשיפה לשוק המניות האירופאי. 

  • אנו מזכירים את עמדתנו כי בהינתן ניצחונות הכוחות הפרו יורו בצרפת וגרמניה אזי הבנק המרכזי של אירופה צפוי להפחית תמריצים בשנת 2018 והדבר עשוי להביא לעליית תשואות חוב באירופה  כבר בשלהי שנת 2017. 

  • אנו סבורים כי השקעה של 15% מרכיב המניות בשוק המניות האירופאי עליה אנו ממליצים מבטאת בצורה טובה את ההזדמנויות בשוק מניות זה לצד הסיכונים הכרוכים בהשקעה זו. ראוי לבצע באמצעות חשיפה למדד יורוסטוקס 600  NTRמנוטרל מטבע ובאמצעות השקעה בתעודת הסל מבית WISDOMTREE המשקיעה במניות אירופה ומנטרלת חשיפה לאירו אל מול הדולר (לא אל מול השקל) אשר סימולה הוא  HEDJ. 

סכנת הדחה? 
המשקיעים ילמדו לחיות עם זה

הביקור של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במזרח התיכון ובאירופה הפחית במידה רבה את אינטנסיביות העיסוק התקשורתי בחקירות אודות הקשרים בין הנשיא וממשלו עם גורמי שלטון רוסים ערב הבחירות לנשיאות ולאחריה. המשקיעים בשווקים הפיננסים ניצלו את ההפוגה בדרמה הפוליטית בארה"ב לחידוש המגמה החיובית, תוך התמקדות של המשקיעים בתוצאות הכספיות הנאות של הפירמות בארה"ב ובציפייה ליישום התוכנית הכלכלית המבטיחה של הנשיא טראמפ. 

החדשות הרעות עבור הנשיא והמשקיעים הן כי הדרמה הפוליטית בארה"ב מצויה רק בחיתוליה והיא צפויה ללוות אותם חודשים ארוכים ואולי אף שנים מספר. עדותו של ראש ה-FBI המודח גיימס קומי ביום חמישי האחרון  בפני וועדת המודיעין של הסנאט באשר ללחצים שהפעיל עליו הנשיא טראמפ לחדול את חקירת הקשרים בין מטה הבחירות של טראמפ לבין גורמי ממשל רוסים לא הציתה פאניקה בשווקים ואולם במרוצת השבועות הקרובים צפוייה למשקיעים עוד והרבה מאותו דבר. 

המשקיעים דחפו את מדדי המניות כלפי מעלה מאז בחירתו של טראמפ לנשיאות על רקע חיבוק האג'נדה הכלכלית של טראמפ אותה ניתן לתמצת בציפייה להפחתת מיסים חדה, השקעה מסיבית בתשתיות והגמשת הרגולציה על המערכת הפיננסית. החלפת טראמפ בסגנו מייקל פנס אינה מהווה חדשות רעות לשווקים הפיננסים ואולם קיפאון פוטנציאלי במערכת הפוליטית- כלכלית בוושינגטון אשר יביא עימו להקפאת תוכניות כלכליות הוא הסיכון הגדול אותו רואים המשקיעים אל מול עיניהם כל פעם שסקנדל תורן מבית מדרשו של טראמפ צץ לאוויר העולם.   

חשוב לומר כי הדחת נשיא מכהן, הרשעתו והחלפתו בנשיא אחר היא עד כדי כך מסובכת שהיא לא התרחשה בארה"ב מעולם. ההיסטוריה הפוליטית בארה"ב מלמדת כי שני נשיאים אמריקנים בלבד עברו תהליך של הדחה בעבר ואולם זוכו בסופו של הליך ואילו נשיא נוסף התפטר על מנת להקדים הדחה וודאית. 

הנשיא  הראשון בהיסטוריה האמריקנית אשר עבר ניסיון הדחה היה הנשיא ANDREW JOHNSON אי שם בשנת 1868 ואילו הנשיא השני אשר חווה הליך זה היה ביל קלינטון בשנים 1998- 1999. נציין כי צמד הנשיאים הללו לא הורשעו בסופו של הליך ולפיכך נותרו בתפקידם. מנגד הנשיא ריצ'ארד ניקסון צעד לקראת הדחה וודאית והרשעה בשנת 1974 ואולם הוא חסך מעצמו את ההליך והתפטר מתפקידו. 

הדחתו של הנשיא ANDREW JOHNSON אושרה בקונגרס וכשלה בסנאט על חודו של קול בודד. ניסיון ההדחה האחרון של נשיא אמריקני התרחש כאמור בשנים 1998- 1999 כנגד הנשיא קלינטון בפרשת מוניקה לווינסקי. החוקר קן סטאר אשר חקר פרשיות רבות בהם היה מעורב קלינטון  הביא הוכחות לכך שהנשיא שיקר בעדות בשבועה לסנאט. הקונגרס בחר שלא להקים ועדה פנימית לבחינת האישומים והתבסס על דוח החוקר ולפיכך הרשיע את הנשיא ואולם הסנאט זיכה את קלינטון בקלילות שכן הרבה סנאטורים החזיקו בעמדה לפיה המעשה של קלינטון אינו חמור דיו בכדי להדיחו ובשל העובדה שהנשיא היה פופולארי.  

הנקודה החשובה ביותר בהבנה של הליך הדחת נשיא בארה"ב היא שלמרות שדומה כי מדובר בהליך משפטי טהור הרי מדובר בהליך פוליטי מתחילתו ועד סופו וזאת בראש בראשונה בשל העובדה שמדובר בהליך שאינו מתנהל בבית המשפט אלא בקונגרס ובסנאט אשר הינם גופים פוליטיים הפועלים ממניעים מפלגתיים.
 
כותבי החוקה של ארה"ב הקשו בכוונה תחילה על מערכת השלטון בארה"ב בבואה להדיח נשיא מכהן על מנת להגן על הדמוקרטיה.  החוקה האמריקנית מציינת צמד פשעים ספציפיים אשר יכולים להצדיק הדחה  והם בגידה ושוחד. בנוסף לכך היא כוללת סעיף עמום של פשעים חמורים אשר בגינם ניתן להדיח נשיא מכהן ואולם פשעים חמורים אלו אינם מוגדרים ומייצרים מרחב פעולה רב לפוליטיקאים.  למעשה הדחת נשיא בארה"ב אינה תלויה בהכרח בפשעים ובראיות אלה ברצון של הקונגרס להתחיל בהליך הדחה של נשיא ולמרות זאת ברור כי ללא ראיות לפשעים חמורים הליך הדחה שכזה יהיה חסר תוחלת גם אם לחברי הקונגרס מוטיבציה פוליטית להדחה. 

מרבית הסקנדלים הפוליטיים הינם ברי מחלוקת והתיעוד לגביהם אינו מלא ולפיכך כל זמן שלנשיא המכהן יש מספיק מרחב הכחשה אזי לשותפיו הפוליטיים יהיו תמריצים רבים לעצום את העיניים לסתום את האף ולהותירו בתפקידו. 

יתר על כך גם אם הדמוקרטים יזכו מחדש ברוב בקונגרס הם עדיין יזדקקו לרוב מכריע של 2/3 מהחברים בסנאט על מנת להרשיע את הנשיא.מדובר על  משימה כמעט בלתי אפשרית במבנה הפוליטי הקיים של הסנאט אשר כאמור תתאפשר רק אם הראיות כנגד  הנשיא תהיינה מובהקות. 

למרות שישנם סימנים רבים כי האליטה הרפובליקנית הייתה רוצה לראות את סגן הנשיא מייק פנס מחליף את טראמפ אזי לנשיא טראמפ בסיס כוח גדול במפלגה ולפיכך הדחתו תיצור שסעים גדולים במפלגה הרפובליקנית החפצה חיים ועמוסת אינטרסים. 

בשורה התחתונה רק ראיות זהב לפעילות פלילית חמורה של הנשיא תניע תהליך הדחה ואולם כל זמן שראיות שכאלו לא קיימות האינטרסים הפוליטיים מבטיחים כי טראמפ יוסיף להתגורר  בבית הלבן ולנהל את ארה"ב. 

במציאות שכזו המשקיעים יאלצו להתרגל להתנהלות בצילו של איום ההדחה בעל הסתברות נמוכה ולשמור על קור רוח ברכבת ההרים הפוליטית המזומנת לנו מכיוונה של הדמוקרטיה הגדולה בעולם. 
 
 
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון 


איילון פתרונות פיננסיים (2004) בע"מ הינה חברה בעלת רישיון לניהול תיקי השקעות כהגדרתה בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ("מנהל התיקים" ו/או ) / איילון קרנות נאמנות בע"מ ("מנהל הקרנות") הינו מנהל קרן בהתאם לחוק השקעות משותפות בנאמנות, תשנ"ד-1994.[יש לבצע התאמה בהתאם לחברה שממנה יוצאת הסקירה] מנהל התיקים/מנהל הקרנות קשור לגופים הבאים: איילון קרנות נאמנות בע"מ / איילון פתרונות פיננסיים(2004) בע"מ, איילון בית השקעות בע"מ, איילון החזקות בע"מ, איילון חברה לביטוח בע"מ, נעם ברורמן השקעות בע"מ (להלן: "קבוצת איילון"). קבוצת איילון מחזיקה ו/או עלולה להחזיק ו/או לבצע פעילות בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים ו/או בסחורות המוזכרים בסקירה זו (להלן: "הנכסים") עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או במסגרת אחרת. אין בסקירה ו/או בנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, טקסט ו/או תמונות (להלן: "הסקירה") זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינוים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין וסוג שהוא. האמור בסקירה זו משקף את חוות הדעת של עורכי הסקירה במועד פרסום הסקירה וזו יכולה להשתנות בכל עת ללא מתן הודעה נוספת. כמובן שסקירה זו אינה מהווה הצעה של הנכסים ואינה מהווה הזמנה לרכשם ואין לראות בה כייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בה ו/או כהצעה או כשידול, במישרין ו/או בעקיפין, לקנות ו/או למכור את הנכסים, בשום אופן צורה ו/או דרך. עוד יצוין כי הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה. יודגש: סקירה זו אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע ויש לצורך בטרם קבלת החלטת השקעה כלשהי להתייעץ, ככל שנדרש, עם גורם ייעוץ מוסמך לרבות יועץ מס מוסמך בדבר השלכות המס של פעילות בנכסים או לראות סקירה זו כשיקול אחד במכלול. על רקע כל האמור, קבוצת איילון לא תהא אחראית לכל נזק ו/או הפסד שייגרמו, למאן דהו, בדרך כלשהי, במישרין ו/או בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על הסקירה ו/או שימוש בה בדרך כלשהי. אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת בכתב מקבוצת איילון. כמו כן, נדגיש כי עליכם לבחון כל סקירה בפני עצמה ולראות האם היא נכנסת להגדרה של "עבודת אנליזה" כפי שהובאה לעיל, במידה והסקירה אכן מהווה עבודת אנליזה יש לוודא שהיא עומדת בדרישות ההוראה כאמור. לשימת לבכם, כיום הוראת האנליזה חלה גם לגבי ני"ע בחו"ל ולא רק לגבי ני"ע בארץ.



הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.