אקסלנס >> הכרזה על פתיחת הליך להדחת טראמפ תגרור בסבירות גבוהה תגובה חריפה ושלילית מצד השווקים 

"השוק עדיין מעריך בהסתברות יותר מגבוהה כי בפד צפויים להכריז בקרוב על העלאת ריבית שלישית בתוך 7 חודשים בלבד. עם זאת, התזוזה החדה בהערכות מוכיחה לנו שוב כי מדובר באינדיקטור שעשוי להשתנות במהירות ולשנות איתו גם את הערכותיהם של רבים מהחזאים בשוק".

 

 

FacebookTwitter Whatsapp

24/05/2017 יניב חברון

  • נקמתו של קומי. חשש מאפשרות לעלייה בהסתברות לפתיחת הליך ל'הדחתו' של טראמפ גרר באמצע השבוע ירידות חדות בשוקי המניות וירידה בתשואות האג"ח.

  • על אף תיקון של חלק גדול מהירידות בשוקי המניות בסוף השבוע, תשואות האג"ח ממאנות להתאושש. הדולר (DXY) מחק את כל הרווחים שהציג מאז זכייתו של טראמפ במירוץ לנשיאות בתחילת נובמבר.

  • מזה 176 שנים שבארה"ב לא הודח נשיא באמצעות הליך הדחה רשמי. מה גם, שלפחות כרגע נהנית המפלגה הרפובליקאית מיתרון מספרי הן בקונגרס והן בסנאט. עובדות אלו הופכות מהלך להדחתו של טראמפ למסובך יותר.

  • הכרזה על פתיחתו של הליך להדחת טראמפ יגרור בסבירות גבוהה תגובה חריפה ושלילית מצד השווקים. 'התיקון' במצב שכזה יהיה איטי בהרבה. 

  • השוק ממשיך להעריך כי בפד יכריזו על העלאת ריבית בחודש יוני. עם זאת, בטווחים של 2-5 שנים קיים פער גדול מאוד בין הערכות השוק להערכות הפד.

  • ב-ECB מודעים לכך שבעת הנוכחית התקשורת בינם לבין פעילי שוק ההון צריכה להיעשות בצורה זהירה מאוד. על רקע הדברים, פגישת חברי הוועדה המוניטרית ב-7-8 ליוני צפויה לרכז עניין גבוה מהרגיל.

  • ברזיל- פרסום באמצעי התקשורת על מעורבותו של הנשיא המכהן בפרשת שחיתות גררה ביום חמישי תגובה אלימה ושלילית מצדם של שוק המניות הברזילאי וירידה חדה בערכו של המטבע הברזילאי מול הדולר.

  • בישראל- נתוני התוצר הצביעו על התמתנות בקצב צמיחת הכלכלה ברבעון הראשון של השנה. עם זאת, בנטרול הירידה החדה בכמות רכישת כלי רכב המשיך התוצר לצמוח בקצב מרשים. 

  • שוק האג"ח- ציפיות האינפלציה הארוכות (5Y/5Y) ממשיכות לשהות בסביבה של 2.0%, סביבה שנראית לנו גבוהה מדי.  

  • המלצות

  • תשואות האג"ח בארה"ב יעלו למדרגה הבאה עם עליית תשואות באירופה. 

  • השוק האמריקאי ינוע בהתאם למהירות של הנשיא החדש במימוש של תכניותיו בטווח הקצר. 

  • היצואניות הגדולות של הנפט ינסו להמשיך ולהרים את מחירו ע"י ציפיות לקיצוצים נוספים. 

  • ביטול חוק 'מס דירה שלישית' יפגע בהתפתחות האינפלציה השנתית וייתכן שאפילו בעליות המחירים בטווחים הרחוקים יותר.

  • ממשיכים להמליץ על החזקה מאוזנת בין האפיקים ושמירה על מח"מ בסביבה של 3.5-4 שנים.
נקמתו של קומי

קצת יותר מחצי שנה שדונלד טראמפ דוחף, כמעט לבדו, את השווקים כלפי מעלה. קצת יותר מחצי שנה בה המשקיעים רצים אל נכסי הסיכון מתוך אמונה שטראמפ יצליח לספק את הסחורה ולהצדיק את המחיר הגבוה אותו הם משלמים. וקצת פחות משבוע בו נראה שהמשקיעים הפכו לסקפטיים באמת, בכל הנוגע ליכולת הנשיא ליישם את המהלכים להם הם ממתינים תקופה כה ארוכה. 

באמצע השבוע שעבר היה נראה כי אנו עומדים בפני שבוע המסחר הגרוע ביותר מאז נבחר טראמפ לנשיאות. יום רביעי בלט לשלילה במיוחד, יום בו נרשמו ביצועי חסר משמעותיים מצדם של נכסי הסיכון ובמקביל 'ריצה אל חוף מבטחים' בולטת שהדגישה את העלייה במפלס החששות של המשקיעים.
 

אבל בואו נתחיל מההתחלה. אין ספק שאת השבועיים האחרונים ירצה נשיא ארה"ב לשכוח. מאז שהכריז על פיטורי הבזק של ראש ה-FBI ג'יימס קומי סביבתו של הנשיא הפכה להרבה פחות שקטה (אולי הרבה יותר רועשת תהיה הגדרה טובה יותר). מלבד הביקורות הרבות שספג על המהלך המפתיע (ויש היאמרו לא מוצדק), הואשם בנוסף  הנשיא בהדלפת מידע מודיעיני רגיש לשר החוץ הרוסי בפגישה שקיימו בתחילת השבוע שעבר. ואם לא די בקריאות על רשלנות פושעת מצדו של הנשיא, ביום שלישי האחרון הוא הואשם גם בנסיון לשיבוש הליכי חקירה (אנחנו מדברים על נשיא ארה"ב, כן?!). בפיינשיאל טיימס פרסמו כי על פי תזכיר אותו כתב אותו ג'יימס קומי שפוטר, ביקש הנשיא מקומי לעצור חקירה סמויה כנגד מייקל פלין, הגנרל בדימוס שגם כיהן לזמן קצר מאוד כיועץ לביטחון לאומי של הנשיא (לפני שפוטר מהתפקיד בשל בעיות אמינות הקשורות ליחסיו עם השגריר הרוסי). בשונה מהסקנדלים הקודמים שנסובו סביב טראמפ מאז נבחר לנשיאות, שתי השערוריות האחרונות מסתמנות כרגע ככאלו בעלות פוטנציאל להפיכה ל'ברוך' של ממש מבחינתו. הבעיה המרכזית של טראמפ כרגע היא שרבים מחברי מפלגתו התייצבו בפומבי כנגדו ודרשו את חקירת הנושאים לעומק. דוגמה אחת היתה הקריאה מה-FBI מצדו של יושב ראש בית הנבחרים האמריקאי, חבר המפלגה הרפובליקנית, למסור לידיו כל מסמך המצוי בידיהם וקשור ליחסיהם של טראמפ וקומי. דוגמה אחרת היתה טענתו של ג'ון מקיין, שבעבר התמודד לראשות המפלגה הרפובליקנית, לפיה הסקנדלים שנחשפו בשבוע האחרון "מתקרבים בחומרתם לפרשת ווטרגייט". מבחינת המשקיעים, הקריאות המדאיגות מכולן, הן אלו הטוענות כי בשתי השערוריות האחרונות יש די בכדי להביא להדחתו של הנשיא.

החשש המרכזי כרגע הוא מכך שבמצב של 'מרד' כנגד טראמפ מתוך מפלגתו (שלא לדבר על מצב קיצון של הדחתו) ההסתברות לקושי משמעותי/ כישלון בהעברת ההבטחות הרבות עליהן הצהיר בחודשים האחרונים עולה בצורה משמעותית. על אף הירידות החדות ברביעי, נראה כי הפאניקה בה נתקפו משקיעי שוקי המניות באמצע השבוע נרגעה מעט, ייתכן שבהשפעת ההבנה שגם אם בקונגרס יחליטו לפתוח בחקירה כנגד הנשיא הדרך מפתיחת ההליך ועד האפשרות להדחתו עשוי לקחת זמן רב (על כך בהמשך). 

בסיכום שבועי רשמו מדדי המניות המרכזיים בארה"ב (S&P 500, Dow-Jones ו-NASDAQ) ירידות של 0.38%, 0.4% ו-0.6%, בהתאמה, ירידות מתונות יחסית בהתחשב הביצועים השליליים ביום רביעי, יום בו נחתכו ב-1.8%, 1.8% ו- 2.6%, בהתאמה, היום השלילי ביותר מאז ההכרזה על בחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב. סקטור הבנקים בלט לשלילה במיוחד, כאשר רק ביום רביעי צנח בכ-4%, ובסיכום שבועי בכ-2.1%. מי שעוד בלט השבוע לשלילה היה שערו של הדולר בעולם שהמשיך להיחלש גם השבוע, וסגר את סוף השבוע ברמה של 97.142 (DXY) ובכך מחק את כל הרווחים שהציג מאז בחירתו של טראמפ לנשיאות ב-08/11. 
 
בניגוד לשערו של הדולר, שאר נכסי 'חוף המבטחים' תפקדו בצורה יותר מטובה. בלט במיוחד שערו של היין מול הדולר, שרק ביום רביעי התחזק בכ-2% (ובסיכום שבועי ב-1.82%). גם תשואת האג"ח ל-10 שנים ירדה בחדות באמצע השבוע (כ-10 נ"ב), ואת סוף השבוע סגרה ברמה של 2.235%. מי שעוד חזר לתפקד היה הזהב, שעלה ביום רביעי ב-1.8% (2.1% בסיכום שבועי) ובשבועיים האחרונים עלה כבר בכ-3.1%.
 
במבט לפנים, השאלה הגדולה כרגע היא עד כמה יצליחו השערוריות הנוכחיות לתפוס תאוצה והאם יתגלו ראיות של ממש שיכולות באמת לסכן את המשך כהונתו של הנשיא. כל עוד ימשיכו הפרשיות ללוות את מרכז השיח הציבורי/כלכלי סביר כי בתקופה הקרובה גם המשקיעים ינהגו במשנה זהירות. אמנם שוק המניות כרגע 'גילח' את מרבית הירידות, אך לא בטוח שעלייה בהסתברות להדחתו של טראמפ תגרור תגובה כה סלחנית גם בעתיד. 

'Impeachment'. ככלל, כאשר מדברים על 'תהליך ההדחה' ('Impeachment') של נשיא ארה"ב ראשית צריך לקחת בחשבון שמדובר בתהליך מורכב, שבמידה וייצא לדרך (אנחנו עדיין ממש לא שם!!) עשוי לקחת לא מעט זמן. שנית, וזה בעיקר לאוהבי הסטטיסטיקות שבינינו, יש לציין כי מאז שנת 1841 אף אחד מנשיאי ארה"ב לא הודח באמצעות שימוש בהליך. האם טראמפ יהיה הראשון מזה למעלה מ-170 שנים? עדיין מוקדם לומר. מה שכן, נציין בקצרה כי הליך ההדחה כולל לא מעט שלבים, שבדומה לתהליכים ארוכי טווח אחרים שראינו בתקופה האחרונה (ברקסיט) סביר שיגררו ספקולציות רבות ותגובות מנוגדות מצד שוקי המניות. מה שכן (ובהמשך לדברים שכבר נאמרו), בשונה מה'שוקים' אותם חוו השווקים עם היוודע תוצאות הברקסיט ובחירתו של טראמפ לנשיאות וש'גולחו' במהירות הבזק, הכרזה על פתיחתו של הליך להדחת טראמפ יגרור בסבירות גבוהה תגובה חריפה ושלילית מצד השווקים וכזו שממש לא 'תתוקן' במהירות. 

אז כיצד הליך ה'הדחה' מתנהל?  לפתיחת ההליך דרוש ראשית כי הוועדה השיפוטית של הקונגרס תכריז על פתיחתה של חקירה רשמית בנושא הפרשיות בהן מואשם הנשיא. במידה והוועדה תמצא חומרים מרשיעים אלו יועברו לידי כלל חברי הקונגרס, כולל המלצת הוועדה האם יש בממצאים בכדי להצדיק את הדחתו של הנשיא המכהן או לא. לאחר קבלת החומרים וההמלצות יקיים בית הנבחרים הצבעה, שבאמצעות 'רוב פשוט' תכריע בשאלה האם יש 'להעמיד את טראמפ לדין בגין הדחה' או לא. תחת ההנחה שטראמפ 'יורשע', אז יועברו הממצאים וההחלטה לידי הסנאט. בנקודה זו יהיה על הסנאט לגבש הליך להעמדתו לדין של הנשיא המכהן. לאחר שההליך ייקבע, יתקיים משפט בנוכחות הנשיא, כאשר הוא מיוצג על ידי עורכי דינו. ה'תובעים' במשפט יהיו קבוצה נבחרת מתוך הקונגרס. המשפט עצמו ינוהל על ידי יושב ראש בית המשפט העליון האמריקאי וחבר המושבעים יורכב מ-100 חברי הסנאט. לאחר קיומו של המשפט ידונו שלא בפומבי חברי הסנאט בפסק הדין הצפוי. לאחר הגעה להכרעה יצביעו חברי הסנאט באופן פומבי בנוגע לגזר הדין. על מנת להרשיע את הנשיא ולהדיחו בצורה סופית יידרש רוב של 2/3 מחברי הסנאט למהלך. בהקשר זה, חייבים לציין שלטובתו של טראמפ משחקת העובדה שגם הקונגרס וגם הסנאט 'נהנים' מרוב רפובליקאי, מה שסביר והופך את ההליך לכזה שאמור 'ליטות' לטובתו של הנשיא באופן טבעי.

ועל רקע הפרשיות הפוליטיות עולה שאלה נוספת והיא האם יש במצב העניינים הנוכחי בכדי למנוע מהפד להכריז על העלאת ריבית בחודש יוני?  אם לשפוט על פי הסתברות השוק להעלאת ריבית, כרגע זה לא נראה כך.  ועדיין, עד להחלטת הריבית נותר קצת פחות מחודש, פרק זמן ממש לא קצר במונחי השינויים האפשריים בתגובת שוקי המניות. דוגמה ראשונה ל'נזילות' ציפיות המשקיעים בנוגע לסיכוי להעלאת ריבית בפגישת הפד הקרובה קיבלנו כבר באמצע השבוע. טרם חשיפת החשדות לשיבוש הליכי החקירה מצדו של טראמפ עמדה הסתברות השוק להעלאת ריבית על רמה של 98%. לאחר חשיפת הפרשה היא ירדה לרמה של 83%. את סוף השבוע היא סגרה אמנם ברמה של 97.5% בחזרה, אך עדיין מדובר בתזוזה תוך-שבועית חדה למדי. אם כן, השוק עדיין מעריך בהסתברות יותר מגבוהה כי בפד צפויים להכריז בקרוב על העלאת ריבית שלישית בתוך 7 חודשים בלבד. עם זאת, התזוזה החדה בהערכות מוכיחה לנו שוב כי מדובר באינידיקטור שעשוי להשתנות במהירות ולשנות איתו גם את הערכותיהם של רבים מהחזאים בשוק. 
 
בדומה לפעמים קודמות בעת האחרונה, מי שבלטה שוב בסוף השבוע היתה ההיבדלות בהתנהגות החיובית של שוקי המניות לעומת חוסר התזוזה של תשואות האג"ח. לכאורה נראה כי בעוד שוקי המניות ממשיכים לשמור ע ל רמת אופטימיות גבוהה יחסית, משקיעי האג"ח סקפטיים בהרבה בכל הנוגע להתפתחויות הכלכליות העתידיות. אמנם, במבט לפנים, נראה כי המשקיעים פחות או יותר מסכימים עם חברי הפד כי שתי העלאות ריבית עד לסוף השנה (כולל זו של יוני) הנן פעולות ריאליות. עם זאת, בכל הנוגע לשנים הבאות (ובייחוד בטווחים של 2-4 שנים) קיים פער משמעותי בין הערכות השוק לאלו של חברי הפד. כך לדוגמא, בעוד שבפד מעריכים 3 העלאות ריבית בשנת 2018, בשוק מתקשים לראות בקושי העלאת ריבית אחת.
 
כרגע לפחות נראה כי לפער הזה קיימים שני הסברים אפשריים:  1) השוק מעריך כי לאחר שתי ההעלאות הבאות, בפד יפסיקו במגמת הצמצום. או במלים אחרות: תתקבל הרעה (ואפילו הרעה משמעותית) בעוצמת הפעילות הכלכלית.

2) תמחור התשואות מצדו של השוק לקוי. תחת ההנחה שבפד ממשיכים בקצב העלאות הריבית כמצופה (ואפילו בצורה חלקית) גם בשנים הבאות, הרמה הנוכחית של התשואות פשוט נמוכה מדי. זה נכון שלאורך תקופה ארוכה נהג הפד להעריך רמת ריבית גבוהה יותר בהשוואה להערכת השוק (ובסוף השוק הוא זה שצדק). עם זאת, קשה כרגע להתעלם מהמשך הנכונות של חברי הבנק המרכזי האמריקאי להמשיך לפעול "על פי התוכניות", התנהגות שפשוט לא היתה קיימת בשנים האחרונות.

  בשורה התחתונה, ללא עלייה בהסתברות המשקיעים להדחתו של טראמפ, הסיכון לעליית תשואות נראה כרגע גבוה יותר מהסיכוי להמשך ירידה שלהן.

יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס

הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.