איילון >> מכה לא קלה בכנף 

הסיכון בשוק המניות גדל באופן מהותי בעקבות הכשלון של טראמפ ומנגד שוק החוב הממשלתי מקבל רוח גבית

 

 

FacebookTwitter Whatsapp

28/03/2017 יניב פגוט

  • ממשל טראמפ ספג מכה פוליטית קשה ביום שישי האחרון לאחר שנאלץ לדחות למועד בלתי ידוע את תוכניתו היומרנית לבטל באופן מיידי את ביטוח הבריאות של אובמה  "אובמה –קייר" ולהחליפה בתוכנית חלופית. מדובר בכישלון מהותי, תדמיתי ומוראלי מן המעלה הראשונה של הממשל החדש אשר הכריז מעל כל במה אפשרית בקמפיין הבחירות כי מדובר ביעד קל להשגה. 

  • החלפת "אובמה –קייר" בתוכנית בריאות אחרת  אמורה הייתה לצייד את הממשל של טראמפ בעודפים תקציביים  לטובת התוכנית הפיסקאלית  העצומה שהוא מייעד להשיק בחודש אוגוסט הקרוב. בהינתן הכישלון האמור גברה ההסתברות כי תוכנית הפחתת המיסים וההשקעה בתשתיות של טראמפ תהיה תוכנית מקוצצת אשר לא תספק למשק האמריקני את הרוח הגבית הדרושה לו על מנת לצמוח בקצב שנתי של 3%- 4% בשנים הקרובות. 

  • נציין כי על פי הערכות עדכניות צמחה כלכלת ארה"ב ברבעון הראשון של שנת 2017 בשיעור צנוע של 1%- 1.5% בלבד. היה וזהו אכן קצב הצמיחה שידווח אזי שוב כמו בשנים קודמות חווה הכלכלה האמריקנית האטה בקצב הצמיחה ברבעון הראשון של השנה וזאת למרות האופוריה מן המדיניות החזויה של טראמפ. במידה ולא תושק תוכנית פיסקאלית מרחיבה מהותית אין סיבה להעריך כי כלכלת ארה"ב תוכל לשבור את תקרת הזכוכית ולצמוח בקצב שנתי של 3%- 4%. 

  • מנגד ניתן להניח כי הכישלון  בסוגיית "אובמה –קייר" מגביר את החשיבות שייחס הממשל להצלחה בהשקת תוכנית הפחתת מיסים גרנדיוזית שכן יוקרתו של הממשל החדש והאג'נדה הכלכלית שלו תלויים ביכולתו להשיק תוכנית מיסים דרמטית.  עדיין לא ברור האם הממשל יבחר לנסות ולחוקק את מס גבולות אשר יגן על היצוא וימסה את היבוא וכך ייצר מקור משמעותי למימון תוכנית הפחתת המיסים. במידה ולא יוטל מס גבולות הרי ממשל טראמפ יאלץ להסתפק בהגדלה צנועה של הגירעון הלאומי ובבניית סדר עדיפויות חדש בתוך התקציב. גמישות פיסקאלית נמוכה של הממשל תביא לאוויר העולם תוכנית פיסקאלית צנועה אשר תטיב עם שוק אגרות החוב הממשלתי ותפגע בשוק המניות האמריקני המתמחר הפחתת מיסים וההאצה בצמיחה.  

  • תחזיות הפד לצמיחת כלכלת ארה"ב בשנת 2018 ו- 2019 לא השתנו מאז פגישת הפד בחודש דצמבר האחרון. תחזיות  האינפלציה של הפד נותרו אף הם ללא שינוי מאז חודש דצמבר 2016. פירושו של דבר הוא כי הפד אינו מעריך כי התוכנית הכלכלית של טראמפ במתכונתה המורחבת תיושם שכן לא הגיוני להעריך שתוכנית טראמפ תיושם והצמיחה תוותר ללא שינוי. היה והפד מחמיץ את "טראמפ" אזי ציפיות הצמיחה והאינפלציה הרב שנתית ישתנו מקצה לקצה ויביאו לפגיעה במחירי אגרות החוב. 

  • ציפיות העלאת הריבית לחודש מאי 2017 עומדות מלמדות על הסתברות שולית של % 6.4  בלבד להעלאת ריבית שנייה כבר ב- 3 לחודש מאי הקרוב. בכל האמור בציפיות הריבית לפגישת הפד ב- 14/6/2017 הרי הציפיות להעלאת ריבית נוספת ברבע האחוז עומדים בסוף השבוע האחרון ברמה של כ- 54% בהשוואה ל- 58% שבוע קודם לכן.  בראייה לחודש דצמבר 2017 אזי ישנה הסתברות העולה על 50% לצמד העלאות ריבית נוספות כבר השנה, קרי שריבית הפד תחתום את השנה בטווח של 1.25%- 1.5%. ההסתברות להעלאת ריבית שנייה בחודש דצמבר 2017 עומדת אף היא מעל לרף 50%. אנו שבים ומדגישים כי השאלה האם הריבית תעלה פעם או פעמיים השני השנה היא משנית ביחס לשאלה מהו תוואי הריבית בשנים 2018 ו- 2019. תוואי הריבית בשנים 2018 ו-= 2019 הוא נגזרת של קצב הצמיחה העתידי בכלכלת ארה"ב אשר כרוך בעבותות ביכולת של ממשל טראמפ להשיק מגה תוכנית פיסקאלית. היה וממשלך טראמפ לא יצליח להשיק מגה תוכנית פיסקאלית אזי קצב הצמיחה הכלכלי בארה"ב יוותר כ- 2% בשנה, האינפלציה לא תאיץ, המגמה במסחר בדולר בעולם תתהפך ותוואי העלאת הריבית העתידי יהיה מתון ולהיפך. 
ציפיות העלאת ריבית לחודש דצמבר 2017
 
  • השילוב  בין מסר מוניטארי ניצי יחסית של הפד עם מדיניות פיסקאלית מרחיבה של ממשל טראמפ ונתוני מאקרו משופרים הוא שילוב גרוע עבור המשקיעים בשוק אגרות החוב ולפיכך אנו ממליצים על שמרנות בכל האמור במשך החיים הממוצע של תיק ההשקעות. בנקודת הזמן הנוכחית איננו מזהים את הקטליזאטור הכלכלי אשר צפוי להשיב את התשואות של חוב ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים חזרה מטה לרמה של 2%. להערכתנו ירידת תשואות חדה בארה"ב תתאפשר רק בתרחיש של פחד מאירוע מאקרו גלובלי שלילי ואולם איננו מזהים אירוע שכזה מעבר לפינה בימים הקרובים

  • מדד ה- S&P 500 סיכם את השבוע שעבר בירידה שבועית של  1.44%, מדד מניות זה  חתם את שבוע המסחר ברמה של 2343.98 נקודות והוא ירד מתחילת החודש 0.83% ואילו מתחילת השנה עלה מדד זה ב- 4.7%.  9 מתוך 11 הסקטורים במדד מציגים ביצועים חיובית מתחילת שנת 2017. סקטור טכנולוגיה מציג עלייה של 10.97% מתחילת שנת 2017, סקטור הבריאות מציג עלייה של 7.74% מתחילת השנה סקטורים אלו בולטים לחיוב מתחילת השנה ואילו סקטור האנרגיה  מציג ירידה של 9.3% מתחילת השנה וסקטור שירותי התקשורת מציג ירידה של 4.3% מתחילת השנה. עוד נציין כי בחמשת ימי המסחר האחרונים 9 מתוך 11 הסקטורים במדד רשמו תשואות שליליות. סקטור הפיננסים אשר המריא בשלהי שנת 2016 על רקע תוכנית טראמפ מתקרר בהתמדה בימי המסחר האחרונים והוא מגיב בשלילה לירידה בהסתברות לתוכנית פיסקאלית גרנדיוזית ולירידה בתשואות בשוק אגרות החוב. סקטור ה- UTILITIES וסקטור הנדל"ן זכו לרוח גבית בשבוע המסחר האחרון על רקע ירידת התשואות בשוק אגרות החוב. 
ביצועים סקטוריאליים במדד ה- S&P 500 מתחילת שנת 2017
 



  • הרווח של החברות במדד ה- S&P 500 צפוי לצמוח ב- 9% ברבעון הראשון של שנת 2017 ואילו ההכנסות של החברות צפויות לצמוח 7.2%. 8 מתוך 11 הסקטורים במדד צפויים להציג צמיחה ברווח הרבעוני ביחס לתקופה המקבילה אשתקד בהובלת סקטור האנרגיה, סקטור הפיננסים, סקטור הטכנולוגיה וסקטור החומרים. הסקטור בעל התרומה המהותית ביותר לצמיחה ברווח הרבעוני ברבעון הראשון של השנה הוא סקטור האנרגיה. סקטור זה הציג הפסד רבעוני מצרפי של 1.5 מיליארד דולר ברבעון הראשון של שנת 2016 ואילו ברבעון הראשון של שנת 2017 הוא צפוי להציג רווח רבעוני של 5.5 מיליארד דולר. הזינוק ברווחי סקטור האנרגיה הוא פועל יוצא של עליית מחיר חבית הנפט לכ- 52 דולרים בממוצע ברבעון הראשון של השנה בהשוואה ל-33 דולרים בממוצע ברבעון המקביל אשתקד. נציין כי בנטרול תרומת רווחי סקטור האנרגיה צפויים הרווחים של החברות במדד לצמוח ברבעון הראשון ב- 5.1%, מדובר בקצב צמיחה נאה לרבעון הראשון של השנה. 

  • הרווח ברבעון השני של שנת 2017 צפוי לצמוח ב-% 8.9  ואילו ההכנסות חזויות לצמוח בשיעור של  5.3%. הצמיחה ברווחי החברות במדד צפויה להמשך ולהתעצם במהלך כל הרבעונים הקלנדריים של שנת 2017 ולהביא את הרווח השנתי לרמה הגבוהה בכ- 9.9% מרמתו החזויה בשנת 2016 ואילו ההכנסות צפויות לצמוח בשנת 2017 בשיעור שנתי של 5.4% בהשוואה להכנסות החזויות בשנת 2016. הצמיחה השנתית  החזויה ברווחי סקטור האנרגיה  והחומרים בשיעור שנתי של 300% ן- 13% בהתאמה בהשוואה לשנת 2016 היא העומדת מאחורי תחזית הצמיחה האגרסיבית ברווח. נציין כי הרווחים בשנת 2016 צפויים לצמוח בכ- 0.4% בלבד ואילו ההכנסות צפויות לצמוח ב- 2.4% ולפיכך אין ספק כי המגמה החיובית בשוק המניות מבוססת כולה על אופטימיות ביחס לרווחיות העתידית. הפחתת ציפיות חדה במהלך שנת 2017 עשויה להביא עימה התכווצות מכפילי רווח ומימוש רווחים חד. 
  • מכפיל הרווח  העתידי על בסיס רווחי החברות החזויים ב- 12 החודשים הקרובים במדד ה- S&P 500  הוא 17.5, מדובר במכפיל רווח עתידי הגבוה בכ- 15% ממכפיל הרווח הממוצע בחמש השנים האחרונות ובכ- 20% ממכפיל הרווח הממוצע בעשור האחרון. מכפיל הרווח העתידי הנוכחי הוא הגבוה ביותר שנרשם מאז שנת 2004. מכפיל הרווח העתידי בתחילת שנת 2017 היה 16.9 ואילו כיום הוא כאמור 17.5, כלומר העלייה בשיעור של 4.7% היא נגזרת של התרחבות מכפילי רווח ולא צמיחה ברווח.  הסיבה המרכזית למוכנות של המשקיעים לשלם מחיר גבוה עבור המניות היא הערכה כי הצמיחה ברווח המצרפי בשנים הקרובות תהא מהירה מאוד ותעמוד ברמה שנתית של 10% הן בשנת 2017 והן בשנת 2018. הבסיס לאופטימיות זו היא צפי כי הרחבות פיסקאליות בארה"ב יביאו עימן האצה בצמיחה שתגדיל את רווחי הפירמות. הקטנת מס חברות צפויה אף היא להגדיל את השווי הכלכלי של הפירמות. אנו סבורים השפעת עליית התשואות על תמחור המניות גבוהה יותר מאשר הפחתה קטנה בשיעורי המס וסבורים כי השוק בוחר להתעלם מן ההשפעות השליליות של התחזקות הדולר על רווחי החברות האמריקניות.  

  • אנו סבורים כי יש להחזיק חשיפה של 25% מתיק המניות הגלובלי לשוק המניות בארה"ב באמצעות חשיפה למדד ה- S&P 500 ומדד הנאסד"ק. סקטורים מומלצים: טכנולוגיה, בריאות, צריכה מחזורית. 

  • מדד היורוסטוקס 600 NTR עלה מתחילת חודש מרץ 2017 בשיעור מצטבר של 1.94% והוא מציג עליה מצרפית של 4.7% מתחילת שנת 2017. המגמה החיובית בשוק המניות באירופה חוצה את מרבית מדדי המניות האירופאים ואינה נחלתו של מדד מניות בודד. השילוב בין יציבות פוליטית (ולו זמנית), התאוששות כלכלית, תמריצים מוניטאריים, תשואות חוב ממשלתי שליליות ותשואת דיבידנד גבוהה תומכות בשוק המניות האירופאי וזאת למרות השדים הפוליטיים המאיימים להתפרץ כל רגע מן הבקבוק. אנו שומרים על המלצה  לחשיפה מנוטרלת מטבע של 10% מתיק המניות בחשיפה לשוק המניות האירופאי. 

  • אנו חוזרים על עמדתנו כי היה והכוחות התומכים באיחוד האירופאי ובגוש האירו יזכו לעדנה במערכות הבחירות הצפויות ב- 2017 הבנק המרכזי של אירופה צפוי להקטין תמריצים בשנת 2018 וכפועל יוצא צפויות תשואות החוב באירופה לזחול כלפי מעלה. 

  • אנו מעריכים כי האינפלציה  בישראל במהלך 12 החודשים הקרובים תסתכם בשיעור של 0.4% ואילו האינפלציה בשנת 2017 תסכם בשיעור של 0.7%.  אנו שומרים על העדפה לאפיק השקלי (60%) ביחס לאפיק הצמוד (40%) בעת הנוכחית. 

  • אנו סבורים כי השקעה במדדי החוב המקומיים בהינתן מרווח הסיכון הנוכחי אינה מפצה על הסיכון ולפיכך סבורים כי יש להחזיק בחשיפה נמוכה יחסית לחוב קונצרני ולתבל את התיק במעט אגרות החוב הקונצרניות אשר החזקתן עשויה להניב רווחי הון משמעותיים. להבנתו, הקצנת המגמה השלילית בשוק הממשלתי תדביק את האפיק הקונצרני ותביא לידי ביטוי את בעיית הנזילות הקשה באפיק. אנו מודעים לביקורת על עמדה זו לאור הראלי שנמשך ונמשך באפיק הקונצרני והעדר האלטרנטיבה הראויה באפיק הממשלתי ואולם להבנתנו נכון לוותר על עודף התשואה הפוטנציאלי הנגזר מן המרווחים הנוכחיים ולא לרכוש נכסים במרווחי סיכון מופקעים. בתנאי השוק הנוכחיים מרבית המניות של התאגידים מעניקות פרופיל סיכוי סיכון אטרקטיבי לעין שיעור ביחס לפרופיל הסיכוי  סיכון של החוב של אותן החברות.

  • סקטור הנדל"ן בבורסת תל אביב ממשיך במגמה החיובית על רקע עונת דוחות כספיים החושפת את עוצמת הביצועים הכספיים של מרבית החברות בענף זה, בדגש על נדל"ן מניב מקומי וייזום מקומי. הסקטור מציג עלייה של 5.91% מתחילת החודש ו= 13.63% מתחילת שנת 2017. המגמה החיובית בשוק אגרות החוב מהווה רוח גבית נוספת ולא צפויה לביצועי הסקטור אשר עשוי לסבול מהיפוך מגמה בשוק אגרות החוב. אנו סבורים כי מוטב לטול את סיכון הריבית בהשקעה במניות הנדל"ן המקומיות על חשבון השקעה בחוב של חברות אלו. 

  • אנו סבורים כי יש להחזיק בחשיפה שמרנית של 70% מרכיב המניות על פי הרשאת מוצר ולקוח. מדד מועדף: ת"א 35. סקטורים מועדפים: נדל"ן, רשתות מזון, ביגוד מקומי, בנקים, חיפושי נפט וגז. אנו סבורים כי יש להחזיק החזקת עוגן במדד ת"א 35 ולעבות אחזקה זו בבחירת מניות פרטנית מתוך מדד ת"א 90 על בסיס הסקטורים המועדפים.  

  • אנו ממליצים על חשיפה של 55% מתיק המניות לשוק המניות הישראלי. אנו סבורים כי יש להחזיק בחשיפה שמרנית של 70% מרכיב המניות על פי הרשאת מוצר ולקוח. מדד מועדף: ת"א 35. סקטורים מועדפים: נדל"ן, רשתות מזון, ביגוד מקומי, בנקים, חיפושי נפט וגז. אנו סבורים כי יש להחזיק החזקת עוגן במדד ת"א 35 ולעבות אחזקה זו בבחירת מניות פרטנית מתוך מדד ת"א 90 על בסיס הסקטורים המועדפים.  

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון 

איילון פתרונות פיננסיים (2004) בע"מ הינה חברה בעלת רישיון לניהול תיקי השקעות כהגדרתה בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ("מנהל התיקים" ו/או ) / איילון קרנות נאמנות בע"מ ("מנהל הקרנות") הינו מנהל קרן בהתאם לחוק השקעות משותפות בנאמנות, תשנ"ד-1994.[יש לבצע התאמה בהתאם לחברה שממנה יוצאת הסקירה] מנהל התיקים/מנהל הקרנות קשור לגופים הבאים: איילון קרנות נאמנות בע"מ / איילון פתרונות פיננסיים(2004) בע"מ, איילון בית השקעות בע"מ, איילון החזקות בע"מ, איילון חברה לביטוח בע"מ, נעם ברורמן השקעות בע"מ (להלן: "קבוצת איילון"). קבוצת איילון מחזיקה ו/או עלולה להחזיק ו/או לבצע פעילות בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסיים ו/או בסחורות המוזכרים בסקירה זו (להלן: "הנכסים") עבור עצמה ו/או עבור לקוחותיה ו/או במסגרת אחרת. אין בסקירה ו/או בנתונים, ידיעות, ניתוחים, הערכות, טקסט ו/או תמונות (להלן: "הסקירה") זו אלא הבעת דעה בלבד מתוך מטרת הבאת מידע כללי המתבסס על הידוע ביום פרסום הסקירה הגלוי והציבורי ו/או מקורות מידע אחרים אשר בעיני כותבי הסקירה ניתן להתייחס אליהם כאמינים אך המידע לא אומת בדרך עצמאית על ידי עורכי הסקירה ומשכך לא ניתן להיות ערבים לדיוק הפרטים שנכללו בה ו/או לשלמותה ויש לראות את הדברים הכתובים באופן מתאים וכמובן בכפוף לשינוים שחלו בזמן ממועד עריכת הסקירה ובכל מקרה אינה מהווה תחליף למידע המופיע בתשקיפי ההנפקה של הנכסים הרלוונטים ו/או בדיווחים הנוגעים אליהם מכל מין וסוג שהוא. האמור בסקירה זו משקף את חוות הדעת של עורכי הסקירה במועד פרסום הסקירה וזו יכולה להשתנות בכל עת ללא מתן הודעה נוספת. כמובן שסקירה זו אינה מהווה הצעה של הנכסים ואינה מהווה הזמנה לרכשם ואין לראות בה כייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בה ו/או כהצעה או כשידול, במישרין ו/או בעקיפין, לקנות ו/או למכור את הנכסים, בשום אופן צורה ו/או דרך. עוד יצוין כי הנכסים המוזכרים בסקירה עשויים שלא להתאים לקורא הסקירה. יודגש: סקירה זו אינה מביאה בחשבון את מטרות ההשקעה, המצב הכלכלי והצרכים הייחודיים של כל משקיע ויש לצורך בטרם קבלת החלטת השקעה כלשהי להתייעץ, ככל שנדרש, עם גורם ייעוץ מוסמך לרבות יועץ מס מוסמך בדבר השלכות המס של פעילות בנכסים או לראות סקירה זו כשיקול אחד במכלול. על רקע כל האמור, קבוצת איילון לא תהא אחראית לכל נזק ו/או הפסד שייגרמו, למאן דהו, בדרך כלשהי, במישרין ו/או בעקיפין, כתוצאה מהסתמכות על הסקירה ו/או שימוש בה בדרך כלשהי. אין לעשות שימוש בסקירה זו ללא רשות מפורשת בכתב מקבוצת איילון. כמו כן, נדגיש כי עליכם לבחון כל סקירה בפני עצמה ולראות האם היא נכנסת להגדרה של "עבודת אנליזה" כפי שהובאה לעיל, במידה והסקירה אכן מהווה עבודת אנליזה יש לוודא שהיא עומדת בדרישות ההוראה כאמור. לשימת לבכם, כיום הוראת האנליזה חלה גם לגבי ני"ע בחו"ל ולא רק לגבי ני"ע בארץ.


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

Right
אלכס זבז׳ינסקי, כלכלן ראשי מיטב בית השקעות, צילום: רועי מזרחי

מיטב - האם מזהים הזדמנויות באירופה?

אלכס זבז׳ינסקי, בית ההשקעות מיטב
17/03/2024
Left

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.