אלכס זבזינסקי הכלכלן הראשי של מיטב דש >> הורדת המע"מ אפשרית בחודשים הקרובים 

הירידה המהירה ביחס החוב לתוצר מעלה סיכוי להעלאת דירוג האשראי של ישראל לרמה של AA מינוס.

 

 

FacebookTwitter Whatsapp
קרדיט רמי זרנגרקרדיט רמי זרנגר

09/01/2017 אלכס זבזינסקי

עיקרי הדברים 

  • יחס החוב לתוצר בישראל צפוי לרדת השנה לכמעט 60%, שלוש שנים לפני המתוכנן. עלה הסיכוי להעלאת דירוג האשראי של ישראל.

  • שר האוצר עשוי להוריד בחודשים הקרובים את המע"מ, מה שיגרום לירידה חד פעמית במדד המחירים.

  • הנתונים הכלכליים בעולם ממשיכים להשתפר. השיפור מתבטא בעיקר בנתוני הסקרים השונים ומשקף יותר עלייה בציפיות מאשר שיפור בפעילות למעשה.

  • נמשך הידוק התנאים בשוק העבודה האמריקאי תוך ירידה ביצירת המשרות החדשות מחד ועלייה בשכר מאידך. תנאים אלה תומכים בהמשך עלייה הדרגתית בריבית ה-FED.

  • מדדי המחירים במדינות האירופאיות השונות הפתיעו כלפי מעלה. זה עדיין לא מצביע בהכרח על חזרת האינפלציה ועל השינוי הצפוי במדיניות ה-ECB.

  • עלייה באינפלציה בגרמניה גרמה לביקורת על ה-ECB ודרישה להפסיק המדיניות המקלה הנוכחית. כמו כן, נשמעה לאחרונה ביקורת על ה-BOE מצד ראש ממשלת בריטניה. אם נוסיף את ההתבטאויות נגד ה-FED של הנשיא החדש לפני הבחירות, מתקבלת תמונה של התקפה רחבה נגד הבנקים המרכזיים שמעלה את הסיכונים.

  • תנאי הפתיחה של הנשיא האמריקאי החדש והצעדים הצפויים להינקט על ידי הממשל החדש בתחילת הקדנציה מעלים סיכון לשוק המניות.

  • סין מהדקת פיקוח על תנועות ההון, גורמת להתחזקות חדה של המטבע, ממשיכה לאבד רזרבות המט"ח ובסופו של דבר מעלה סיכונים לשווקים הפיננסיים.
המלצות מרכזיות
  • אנו ממליצים על מח"מ התיק של 4-5 שנים. 

  • אנו מעדיפים את האג"ח הישראלי על פני האמריקאי.

  • אנו ממשיכים להמליץ על הטיית התיק לאפיק השקלי, בעיקר בניירות הארוכים.

  • אנו ממליצים על הקטנת חשיפה לאג"ח הקונצרניות בדירוגים הנמוכים ועל הארכת מח"מ הרכיב הקונצרני.
מאקרו ישראל.
הורדת המע"מ אפשרית בחודשים הקרובים

לפי הערכה של הלמ"ס, יחס החוב לתוצר בישראל צפוי לרדת השנה לרמה של 60.4%, יעד אותו הייתה אמורה הממשלה להשיג רק בשנת 2020 (תרשים 1). הירידה ביחס נובעת מהגירעון הנמוך מהצפוי מחד (צפוי להיות כ-2.2%) ומהצמיחה הגבוהה מהצפוי (5.2% במחירים שוטפים) מאידך. הגירעון הנמוך הנו תוצאה מהעודף בגביית המסים ותשלומי הריבית הנמוכים (תרשים 2).
הירידה המהירה ביחס החוב לתוצר מעלה סיכוי להעלאת דירוג האשראי של ישראל לרמה של AA מינוס. 
תרשים  1
 

מקור: בנק ישראל, הלמ"ס, משרד האוצר, מיטב דש ברוקראז' 
תרשים  2
 
בסוף השבוע נמסר ששר האוצר שוקל הורדת המסים בעקבות עודף בגביית המסים. האפשרות להורדה מיידית של המסים מתייחסת בעיקר למע"מ מכיוון שמס הכנסה ומס החברות, שירדו מתחילת השנה, אפשר להוריד רק בשנת 2018. הורדת המע"מ תוריד באופן חד פעמי את מדד המחירים בשיעור של כ-0.2%-0.3%. עד לבירור הפרטים, אנו לא משנים את תחזית האינפלציה, אך אם שר האוצר כבר אמר שישקול הורדת המסים, סביר שיבצע זאת בקרוב. יש רק לזכור, שחלק לא קטן מגביית המסים נובע מהגורמים המחזוריים כגון רכישות המכוניות החדשות ומשוק הנדל"ן. התקררות בתחומים הללו תוביל לירידה מהירה בגביית המסים. 

בנושא האינפלציה, בשבוע שעבר התפרסמו הודעות על הוזלת התרופות, התייקרות הסיגריות ותעריף המוניות. ההשפעה המצטברת לא הובילו לשינוי בתחזית האינפלציה שלנו שעומדת עדיין על 0.4%. 

מאקרו עולם.
מתרבים הסימנים לשיפור כלכלי בעולם שבא לידי ביטוי בינתיים בעיקר בעלייה בציפיות

המצב הכלכלי בעולם ממשיך להשתפר. השיפור מתבטא בצורה הבולטת ביותר בעיקר בסקרים שונים, כגון מדדי מנהלי הרכש, במיוחד בתעשייה, מדדי הסנטימנט העסקי והצרכני. מדדי מנהלי הרכש בתעשייה רושמים עלייה מהירה בכל המדינות באירופה (תרשים 4), בארה"ב, יפן וסין (תרשים 3).





תרשים  3
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' 
תרשים  4
 
חשוב לקחת בחשבון שמדד מנהלי הרכש משקף לא רק התרחשויות בפועל אלא גם ציפיות לעתיד. שינוי בפועל של מדד הייצור התעשייתי מגלה שמבין המדינות התעשייתיות הגדולות בינתיים רק ביפן מתרחש שינוי ברור בפעילות, אך לא בגרמניה או ארה"ב (תרשים 5). ראיה נוספת לכך שהנתונים בפועל משקפים בינתיים שינוי צנוע יותר ממה שמשתקף בסקרים, זה מדד היבוא למדינות המפותחות ובמיוחד המתפתחות שמעודכן לחודש אוקטובר ולא מצביע על שיפור כלשה בסחר החוץ לעת עתה (תרשים 6). 


תרשים  5
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  6
 
נמשך הידוק התנאים בשוק העבודה האמריקאי

שוק העבודה האמריקאי מסיים קדנציה של אובמה עם נתונים מרשימים של 75 חודשים רצופים של גידול במשרות, הרצף הארוך ביותר מכל המחזור הקודם, כאשר כמעט כל המשרות החדשות היו במשרה מלאה. העלייה בשכר הריאלי הייתה המהירה מאז תחילת שנות ה-70, כאשר שיעור האבטלה ירד לרמות נמוכות מאוד. מכאן, קשה להשתפר עוד יותר וזאת נקודת פתיחה מאתגרת עבור הנשיא האמריקאי החדש.

הנתונים האחרונים מצביעים על המשך הידוק תנאי שוק העבודה האמריקאי שיצר בשנת 2016 חצי מיליון משרות חדשות פחות מאשר ב-2015 וזאת תוך כדי האצה בשכר הממוצע (תרשים 7). שיעור האבטלה עלה מעט בחודש דצמבר יחד עם העלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה (תרשים 8). בסה"כ, נתוני שוק העבודה תומכים בעלייה הדרגתית של הריבית במשק האמריקאי.

רכיב המלאים ב-ISM סימן לשיפור בתעשייה. עלייה ברכיב המחירים עדיין לא סימן לאינפלציה

מלבד נתוני שוק העבודה, התפרסמו נתוני סחר החוץ בארה"ב, מהם עולה שהיצוא ברבעון האחרון צפוי כנראה לרדת לעומת הרבעון השלישי. ההזמנות בתעשייה האמריקאית, ללא כלי התחבורה, עולים, אך עדיין נמצאים ברמה נמוכה יחסית. 

במדד מנהלי הרכש בתעשייה ניכרת תחילת הירידה ברכיב המלאים אצל הלקוחות. בהסתכלות על 15 השנים האחרונות, היו שלושה מחזורים ארוכים של ירידה עקבית במלאים שהגיעו לתחתית ב-2005, 2010 ו-2014. בכל פעם הירידה במלאים קדמה להגעתו של מדד מנהלי הרכש בתעשייה לשיא (תרשים 9). מסתמן שאנו בתחילת המהלך הנוסף.

בנוסף, נרשמה במדדי מנהלי הרכש עלייה ברכיב המחירים המשולמים ע"י החברות, במיוחד בתעשייה. כפי שניתן לראות בתרשים 10, בפיגור של כשנתיים קיים קשר בין אינפלציית הליבה בארה"ב לבין רכיב המחירים במדדי מנהלי הרכש. רכיב המחירים במדד מנהלי הרכש רגיש הרבה יותר  ומיידי לשינויים במחירי הסחורות ובפרט האנרגיה. רק אם העלייה במחירי התשומות נמשכת ומתגלגלת להתייקרויות נוספות, מתרחשת השפעה על אינפלציית הליבה. לכן, בינתיים, נתון זה אינו מצביע על לחצי המחירים הרוחביים בטווח הקרוב. 



תרשים  9
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  10
 

הפתעות באינפלציה באירופה עדיין לא מעידות על חזרת האינפלציה ושינוי במדיניות ה-ECB מדדי המחירים באירופה הפתיעו כלפי מעלה. בספרד עלה המדד לחודש דצמבר ב-0.5% לעומת התחזית לעלייה של 0.1%, בגרמניה ב-0.7% לעומת 0.6% ובאיטליה ב-0.4% לעומת 0.2%. בכל המדינות חלה עלייה משמעותית בקצב האינפלציה בגלל עלייה במחירי הנפט ויציאה מהספירה השנתית של המדדים הנמוכים אשתקד.

אולם, בחינת הסעיפים במדד המחירים בגרמניה מראה שלא רק התייקרות הנפט עומדת מאחורי עלייה באינפלציה. בחודשים האחרונים נרשמה עלייה מסוימת בקצב האינפלציה של סעיף המזון, ההלבשה (סעיף מאוד תנודתי), הדיור והתקשורת (תרשים 11). יש לציין, שיש גם לא מעט סעיפים שהאינפלציה בהם דווקא יורדת, כגוון הבריאות, החינוך, האירוח והאוכל ועוד.
תרשים  11
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  12
 
אינפלציית הליבה באירופה נותרה נמוכה ברמה של 0.9%, בדומה לרמתה בשנה האחרונה.  באף מדינה משמעותית באירופה לא ניכרת מגמה ברורה של עלייה באינפלציית הליבה  (תרשים 12).

הבנק המרכזי האירופאי מברך בוודאי על סימני התעוררות האינפלציה הכללית, אך לא עומד בשלב זה לשנות את מדיניותו, למרות הלחצים (נפרט בהמשך). לחצי המחירים עדיין בראשיתם ועשויים להיעלם במהירות. מספיק לראות את המקרה היפני, כדי להבין כמה קשה השגת יעד האינפלציה בכלכלה בוגרת ולא צומחת. 

שווקים.
לצד המצב הכלכלי המשתפר בעולם שתומך באווירה חיובית בשווקים הפיננסיים, גם האיומים התחזקו ואף הופיעו איומים חדשים.

תחילת כהונתו של טראמפ מסוכנת לשווקים

המומנטום שנוצר אחרי הבחירות בארה"ב מעט התפוגג. תשואות האג"ח ירדו. הסקטורים שהובילו עליות אחרי הבחירות, כגון הפיננסיים והאנרגיה, השיגו בשבועיים האחרונים ביצועים נמוכים. מדד המניות הקטנות ראסל 2000 פיגר אחרי S&P500. הדולר נחלש. 

התזוזות בשווקים שנשענו על הציפיות מייד אחרי הבחירות מוצו וכעת מחכים לצעדים קונקרטיים של הממשל. ב-11 לינואר הנשיא החדש צפוי להופיע במסיבת העיתונאים לראשונה מאז הבחירות, בה ככל הנראה יפרט את תוכניותיו. להערכתנו, הסיכונים לשווקים עם תחילת כהונתו של טראמפ גדולים:

  1. המצב הכלכלי הטוב יחסית בארה"ב ובעולם והציפיות הגבוהות מהממשל החדש גורמות לאופטימיות בשווקים. מכאן יש יותר סיכוי לאכזבות. 

  2. בינתיים, נוצר הרושם שהבטחות הבחירות לא יישארו באוויר. כל המינויים שנעשו ממחישים שהנשיא עומד לחתור ליישומן, כולל החלקים היותר מסוכנים של מדיניותו.

  3. ליישום התוכניות הפיסקאליות, כגון ההשקעה בתשתיות, הורדת המסים וכו', יידרש זמן. לעומת זאת, הצעדים הפחות ידידותיים לשווקים, כגון הטלת הסנקציות על סחר החוץ או טיפול במהגרים אפשר לבצע די מהר. 

  4. האפשרויות להרחבת הגירעון מוגבלות. הצעדים בתחום זה יהיו בהתאם לתחזיות או קטנים יותר ועשויים לאכזב. 

  5. די ברור שביחסית עם סין הנשיא הולך להתנגשות, לפחות בשלב ראשון. בסוף השבוע כבר הופיעו פרסומים בבלומברג שהסינים מכינים שורת צעדים נגד החברות האמריקאיות הפועלות בסין, במידה והממשל החדש יטיל מגבלות על היצוא מסין לארה"ב. 

  6. הגירעון העצום בחשבון השוטף מול סין (350 מיליארד דולר בשנה האחרונה) מראה שלסינים יש יותר מה להפסיד מהאמריקאים, אך עדיין צפויה תגובה סינית קשה, כפי שנהוג במשטרים כמו זה של סין. המשטר הסיני עלול להיות נוקשה במיוחד בתגובה לצעדים האמריקאים נוכח הכינוס החמש שנתי של המפלגה הקומוניסטית השנה. לקראת הכינוס, לנשיא הסיני המכהן יהיה חשוב להציג עמדה קשוחה ובלתי מתפשרת מול האיומים מבחוץ כדי לחזק את מעמדו.
  7. השוק עדיין לא מגלם את הסיכון. בינתיים, החברות האמריקאיות שחשיפתן לסין גבוהה במיוחד מציגות מאז הבחירות ביצועים  די דומים למדד המניות הכללי בארה"ב (תרשים 13).

  8. טראמפ מתחיל את הקדנציה כשהשווקים יקרים. הוא לא ירתע להוריד אותם בתחילת הקדנציה ולהאשים את קודמו ביצירת הבועה, כדי להציג שיפור מאוחר יותר שיהיה קשור למדיניותו.
תרשים  13
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז'
אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה בינונית ומטה לאפיק המנייתי עם הפניית משקל יתר למניות האמריקאיות, היפניות והגדלת חשיפה למניות הגרמניות.


הסיכון בסין - הסינים מגבירים פיקוח על תנועות ההון בניסיון להתגבר על היחלשות המטבע 
כמו בשנה שעברה, הסינים התחילו את השנה עם זעזועים בשוק המטבע שלהם. אם לפני שנה היה זה הפיחות החד של המטבע הסיני ששלח גלים בשווקים הפיננסיים, הפעם הסינים גרמו למטבע להתחזק ב-2.7% ביומיים מול הדולר (תרשים 15), בינתיים בלי השלכות רוחביות. 
תרשים  14
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  15
 
בניסיון להתמודד עם הלחצים לפיחות היואן והתדלדלות של רזרבות המט"ח אשר ירדו בדצמבר בכ-40 מיליארד דולר לאחר ירידה של 70 מיליארד בחודש הקודם (תרשים 14), הסינים הטילו פיקוח הדוק יותר על תנועות המט"ח, גם על הפרטיים וגם על החברות. הם לחצו על הגופים הכפופים לממשלה למכור מט"ח כדי לחזק את המטבע המקומי. 
הזעזועים מתרחשים לא רק בשוק המט"ח. ריבית הליבור על המטבע הסיני בהונג קונג (CNH Hibor) קפצה ביום שישי ל-60%, מה שמצביע על נזילות נמוכה בשוק הבין בנקאי (תרשים 16). נרשמה עלייה די חדה בריביות על ניירות ה-CP בסין (תרשים 17).
הידוק פיקוח על המטבע בדרך כלל מצביע על מצוקת הרשויות. הפיקוח יכול להגביר לחצים להיחלשות המטבע עקב אובדן אמון בו ולהוביל בסופו של דבר לנפילה חדה בערכו. 
תרשים  16
 
מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' תרשים  17
 
התקפה על הבנקים המרכזיים 

המעבר מצעדי המדיניות המוניטארית לפיסקאלית הצפוי במדינות רבות מתרחש בלי הכרת תודה לבנקים המרכזיים שתרמו רבות להיחלצות מהמשבר, אלא עם ביקורת נוקבת שנשמעת יותר ויותר כלפיהם מצד השלטונות והציבור. הפוליטיקאים הופכים את הבנקים המרכזיים לשעיר לעזאזל וזה מסוכן למוסדות החשובים הללו השומרים על עצמאותם.

לאחר שהאינפלציה בגרמניה עלתה מ-0.8% ל-1.7% בחודש דצמבר, נשמעו שם האשמות כלפי הבנק המרכזי האירופאי ודרישות להעלות את הריבית בטענה שהערך הריאלי של כספי החוסכים הגרמניים השוכבים בבנקים בריבית אפסית נשחק. הלחץ הציבורי, במיוחד לקראת הבחירות בגרמניה, עשוי להוביל לדרישות להפסיק תוכנית הרכישות של ה-ECB ואף לעלות את הריבית. שר האוצר הגרמני כבר התבטא בעבר שהריבית הנמוכה פוגעת בחוסכים ומאפשרת למדינות החלשות לדחות ביצוע הרפורמות המבניות. 

הבעיה אכן קיימת. מבחינת המצב הכלכלי בגרמניה, המדיניות המוניטארית הקיימת הנה מקלה מדי . התנאים השונים במדינות גוש האירופאי מתחילים לאתגר את המדיניות "All size fit one" של ה-ECB שהייתה טובה בתקופת המשבר. קשה לדעת האם ומתי ה-ECB יצטרך להתחשב בדרישות אלה, אך המצב שנוצר בהחלט מעלה רמת אי הוודאות באירופה. 

הביקורת על הבנק האירופאי באה לאחר ביקורת נוקבת של ראש הממשלה החדשה בבריטניה כלפי ה-BOE שהאשימה אותו בפגיעה בחוסכים והגדלת אי שוויון. 



אחרי הבחירות בארה"ב, הנשיא החדש בינתיים לא חזר לתקוף את ה-FED. להערכתנו, הוא לא עומד להחליף הנגידה Yellen לפני תום הקדנציה כדי להביא לריבית גבוהה יותר, אך זה לא אומר שהבנק המרכזי יישאר חסין מפני הביקורת. הדבר האחרון שלו זקוק טראמפ כעת זאת עלייה מהירה של הריבית שתקשה על יישום של חלק גדול מתוכניותיו במסגרת ההרחבה הפיסקאלית. לכן, אם ה-FED יבחר להעלות את הריבית מהר יותר ויגרום לתגובה שלילית של השווקים, הוא עלול להיות מואשם בהתנכלות מכוונת נגד הממשל החדש לאחר שהיה ידידותי לנשיא הקודם. 

האם זה ישפיע על ההחלטות של הבנק המרכזי? אנחנו מאמינים שהבנק ימשיך לפעול על סמך השיקולים המקצועיים. אולם, ההתקפות על ה-FED עשויות להשפיע על השווקים שיצטרכו להכניס שיקולים נוספים לתחזיות הריבית שלהם. 

ירידת התשואות בארה"ב בהשפעת חששות מטראמפ וסגירת שורטים

למרות המשך שיפור בנתונים הכלכליים והתגברות סימני האינפלציה, תשואות האג"ח האמריקאיות דווקא ירדו בשבועות האחרונים כנראה בגלל החששות מפני כניסתו של טראמפ לתפקיד. כמו כן, יתכן וסגירת פוזיציות שורט מאוד גדולה על האג"ח ל-10 שנים תוך כדי ירידת התשואות תרמה להתגברות העליות בשערי האג"ח  (תרשים 20). 
בשוק האג"ח המקומי היו בעיקר תזוזות חדות בציפיות האינפלציה כך שבסיכום חודשי ירדו הציפיות לטווחים הארוכים ועלו בקצר ובבינוני (תרשים 21).
לאור ירידת התשואות ל-10 שנים בארה"ב מ-2.60% ל-2.40%, התגברות לחצי השכר בארה"ב, עלייה באינפלציה באירופה ואי הוודאות הקשורה לכניסתו של טראמפ לתפקיד אנו מורידים מח"מ התיק ל-4-5 שנים.




נמשך צמצום מרווחי האג"ח הקונצרניות בדירוגים הנמוכים

מרווחי האג"ח הקונצרניות בישראל ממשיכים להצטמצם, במיוחד בדירוגים הנמוכים. הפער בין הניירות בדירוגים A לבין AA ירד לרמה הנמוכה היסטורית, אם מנטרלים את אג"ח הנדל"ן האמריקאיות (תרשים 23). נציין שהשוואת התשואה הצפויה של המניות בישראל לתשואת האג"ח הקונצרניות מראה שהמניות עדיפות משמעותית על פני האג"ח (תרשים 22). אנו ממליצים לצמצם חשיפה לאג"ח הקונצרניות בדירוג נמוך.  


למכין האנליזה לא ידוע על ניגוד עניינים במועד פרסום האנליזה.
גילוי נאות מטעם מיטב דש ברוקראז' בע"מ (להלן: "התאגיד המורשה")
ניתוח זו נועד לשם מסירת מידע בלבד, ובשום אופן אין לראות בה חוות דעת, הצעה, המלצה או יעוץ/שיווק לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים המתוארים בה. הסקירה מתבססת על מידע אשר פורסם לציבור, אשר מיטב דש ברוקראז' בע"מ ומיטב דש השקעות בע"מ (לשעבר: דש איפקס הולדינגס בע"מ) מניחים כי הוא מהימן וזאת מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לבירור מהימנות, דיוק ושלמות המידע. המידע המופיע בסקירה זו אינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע פוטנציאלי ואינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות והפרטים המופיעים בו. המידע, הפרטים והניתוח המפורטים, לרבות הדעות המובאות, בסקירה זו, עשויים להשתנות ללא מתן הודעה נוספת. סקירה זו היא על דעת הכותבים בלבד ומשקפת את הבנתם ליום כתיבתה. סקירה זו אינה מהווה תחליף, בשום צורה שהיא, לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתוניו וצרכיו המיוחדים של כל אדם. מיטב דש ברוקראז' בע"מ וחברות בקבוצת מיטב דש השקעות בע"מ, בעלי מניותיה, עובדיהם ו/או מי מטעמם לא יהיו אחראים, בכל צורה שהיא, לכל נזק ו/או הפסד שייגרם כתוצאה משימוש בסקירה זו, ככל שייגרם כזה, וכן הם אינם יכולים לערוב ו/או להיות אחראים למהימנות, דיוק ושלמות המידע המפורט בסקירה זו. מיטב דש ברוקראז', הנמנית על קבוצת מיטב דש השקעות בע"מ, מבהירה כי היא וחברות אחרות בקבוצה עוסקות, במישרין או בעקיפין באמצעות חברות קשורות, לרבות החברה האם מיטב דש השקעות בע"מ, חברות אחיות וחברות אחרות בקבוצה, בין היתר, במתן שירותי ניהול השקעות, ניהול קרנות נאמנות, ניהול קופות גמל, ניהול קרנות פנסיה, חיתום ובנקאות השקעות וכתוצאה מכך, למיטב דש ברוקראז', ולחברות אחיות וחברות אחרות בקבוצת מיטב דש השקעות בע"מ ו/או לבעלי עניין למי מבין החברות המפורטות דלעיל ולקוחותיהם, עשוי להיות עניין בניירות ערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנכללים בסקירה זו, ככל שמפורטים כאלה, מעת לעת, לפני פרסום הסקירה, בזמן פרסומה ולאחר פרסומה. מיטב דש ברוקראז' בע"מ אינה מתחייבת ואין בסקירה זו משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי או רווח כלשהו כתוצאה מכל סוג של פעולה בהתאם לאמור בסקירה זו.
סקירה זו הינה רכושה הבלעדי של מיטב דש ברוקראז' בע"מ ואין להעביר לצד ג', להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, להדפיס, לצלם, להקליט או להעתיק  את הדוח, באופן מלא או חלקי, מבלי לקבל אישור מראש ובכתב.
1.מיטב דש השקעות בע"מ ו/או תאגיד קשור לה ניהלו הנפקה פרטית / הצעה של ניירות ערך של התאגיד הנסקר במהלך 12 החודשים שקדמו למועד פרסום הסקירה דלעיל.
2.מיטב דש השקעות בע"מ או תאגיד קשור לה קיבלו מהתאגיד הנסקר תמורה מהותית בגין מתן שירותים במהלך 12 החודשים שקדמו למועד הפרסום של הסקירה דלעיל.
3.מיטב דש השקעות בע"מ או תאגיד קשור לה צפויים לקבל תמורה בהיקף מהותי מהתאגיד הנסקר לאחר פרסום הסקירה דלעיל.
4.בעל שליטה בתאגיד הנסקר הינו בעל עניין במיטב דש השקעות בע"מ ו/או חברה קשורה לה.
5.במועד פרסום אנליזה זו, בעל השליטה בתאגיד המורשה מחזיק החזקה מהותית בסוג מסוים של ניירות ערך של התאגיד הנסקר.
6.במועד פרסום עבודת אנליזה זו, או במהלך 30 הימים שקדמו ליום הפרסום, התאגיד המורשה, או למיטב ידיעת התאגיד המורשה, תאגיד קשור לו החזיקו החזקה מהותית, כהגדרתה בחוזר רשות ניירות ערך מיום 18.9.2007, בסוג מסוים של ניירות ערך של התאגיד הנסקר.
עצמאות שיקול הדעת
אני, אלכס זבז'ינסקי, בעל רישיון מספר 5411, מצהיר בזאת שהדעות המובעות בעבודת אנליזה זו משקפות נאמנה את דעותיי האישיות על ניירות הערך המסוקרים ועל התאגיד שהנפיק ניירות ערך אלה.
01-01-2016        זבז'ינסקי אלכס


הנתונים, המידע, הדעות והתחזיות המתפרסמות באתר זה מסופקים כשרות לגולשים. אין לראות בהם המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות ב: קרנות נאמנות, תעודות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות השתלמות או כל נייר ערך אחר או נדל"ן–בין באופן כללי ובין תחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא – לרכישה ו/או ביצוע השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול בו שינויי שוק ושינויים אחרים. כמו כן עלולות להתגלות סטיות בין התחזיות המובאות בסקירה זו לתוצאות בפועל. לכותב עשוי להיות עניין אישי במאמר זה, לרבות החזקה ו/או ביצוע עסקה עבור עצמו ו/או עבור אחרים בניירות ערך ו/או במוצרים פיננסיים אחרים הנזכרים במסמך זה. הכותב עשוי להימצא בניגוד עניינים. פאנדר אינה מתחייבת להודיע לקוראים בדרך כלשהי על שינויים כאמור, מראש או בדיעבד. פאנדר לא תהיה אחראית בכל צורה שהיא לנזק או הפסד שיגרמו משימוש במאמר/ראיון זה, אם יגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע זה עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש.

 

 
 
 

 

האתר מאפשר לראות את הרכבי קרנות נאמנות עד לרמת נייר הערך הבודד ובנוסף לדעת כמה קרנות נאמנות מחזיקות באותו נייר ערך מסוים ובאיזה היקף.בנוסף האתר מעלה כתבות פרשנוית וראיונות עם מנהלי קרנות לשם הצגת מדיניות ודרך קרן נאמנות.